Selamat malam semua dan Selamat Hari Ibu kepada semua ibu yang tercinta dan tersayang.
Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dg kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang selama 5 minit.
3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.Biarkan ia sejuk.
Rahel mohon maaf kerana tak dapat terjah dapur kawan-kawan semua..line kat sini tersangat la slow..letak entry kek span vanila pun dah terkial-kial depan laptop.Selamat mencuba.
nampak gebusss ;)
BalasPadamcantik kek Rahel...mmm Rahel kalau masak apa pun cantik..macam orangnya jugak..ha..ha..ha..
BalasPadamelok je jadinya....
BalasPadamRahel...nampak gebu kek nie
BalasPadamNampak cantik n gebusss je kek span vanilla tu rahel
BalasPadamgebam gebu..cicah ngan kopi pun sedap juga tau..
BalasPadamsalam rahel!!!
BalasPadamalahai nampak gebussss, mesti sedap ni
BalasPadamcantik betul keknya...klu tambah bluebery nie musti sedap...
BalasPadammmg gebu betul nampak kek akak nih.. sure xsedar mkn byk2 slice kan.
BalasPadamcantik sgt kek nya rahel.. yg biasa akak buat sedikit mendap..
BalasPadamCantik kek span rahel....elok naik sama rata dan gebus.akak buat beberapa kali asyik kecut je bila keluar oven, tengok resepi Rahel ni lepas keluar oven terus telengkupkan agar tak mendap..tips berguna ni.
BalasPadamkek black forest kat bawah tu...yummm...sedapnya
gebunya kek rahel..nak tny tepung kek tue guna tepung apa?
BalasPadam@lfidah,tepung kek khas utk buat kek la..i guna brand nona je..tq.
BalasPadamrahel..dtg sini nk salin resepi ..he hehe nampak gebuuu sgt2..jatuh cinta tgok:)
BalasPadamdah try resepi ni..suami suke dan puji..dia kate sedap..tp sy gune tepung gandum je
BalasPadamNk tnye boleh? Tepung kek & tepung gandum sama ke? Maaf sye baru belajar nk buat kek. :)
BalasPadamSlm rahel... Knp dkt nk hbs masa 45min tu kek jd kecut? Xsmpt nk telekupkn..huhu
BalasPadamWsalam Fiza...
BalasPadamAdunan tak cukup kembang....
salam,,,,guna tepung naik sendri boleh ker
BalasPadamNel...mungkin boleh guna tpg naik sendiri,tp kena abaikan baking powder tu.
BalasPadamCantiknya kek!!
BalasPadamSetelah lama praktis, barulah saya berjaya buat kek cantik. huhuhu (lama betul tau) anyway rahel pakai oven ape ya?
Harga Set Bersalin Shaklee
DapurIbuCergas
Farha Ibu Cergas...
BalasPadamTahniah kerana telah berjaya buat kek span...sy guna oven biasa saja macam Faber n Milux.Tq