Rabu, 21 Mac 2012

Roti Gulung Kayu Manis

Salam semua.Apa khabar? sudah siap minum petang ka? apa pula hidangan untuk petang ini? Daku terlebih rajin sikit buat roti gulung yang ada serbuk kayu manisnya,semua pun suka makan roti tu kan? lembut dan gebu ja tekstur roti ni,bikin ketagih makan oh.


Sebelum kita buat doh roti sebaiknya kita siapkan terlebih dahulu bahan inti mentega kayu manis.

Bahan Inti :
45g Mentega
1 sudu besar serbuk kayu manis
50g gula halus

Caranya:
Satukan gula halus dengan serbuk kayu manis.
Panaskan mentega hingga cair.
Tuang mentega cair ke dalam campuran gula halus.Gaul hingga rata.Simpan dalam peti sejuk sehingga pekat (lebih kurang 10 minit)



ROTI GULUNG MENTEGA KAYU MANIS
Sumber:Koleksi Roti

Bahan-bahan:
280g tepung berprotein tinggi
  15g susu tepung
   1/2 sudu teh pelembut roti
  50g gula halus
   1/2 sudu teh garam
    5g ragi segera
170g air
  50g mentega,suhu ruang

Cara membuat:

1.Sebatikan tepung,susu tepung,pelembut roti,garam,gula halus & ragi.Tuangkan air,gaul lagi hingga sebati.Masukkan mentega.Teruskan menguli sehingga doh lembut.Perap adunan selama 90 minit sehingga doh kembang (jangan lupa tutup doh)
2.Setelah doh kembang,tumbuk manja doh untuk keluarkan angin.Kemudian tabur tepung di atas meja,kemudian canai nipis bentuk empat segi,saiz lebih kurang 12"×12".Setelah itu ratakan inti mentega kayu manis di atas doh.Gulung doh kemas dan cubit2kan hujung doh supaya bercantum elok.Celup pisau ke dalam tepung kemudian potong doh (bahagi kepada 9 bahagian) time kita potong doh kena hati2 sebab doh lembik.

3.Susun doh yang sudah kita potong dalam loyang yang telah dilapik kertas pembakar.Bagi jarak sedikit.Kemudian kita rehatkan lagi doh selama 30 minit.(tutup loyang) Panaskan oven pada suhu 170°C.Sebelum kita masukkan doh ke dalam oven,tekan2 manja doh yang naik mengembang tu,tekan supaya doh sama rata kemudian kita bakarlah doh selama 25-30 minit (bergantung pada suhu oven anda) setelah masak,keluarkan dari oven dan terus sapu permukaan roti dengan butter.Kita tunggu sejuk baru hidang.

Sedap sangat roti gulung ni.Lembut dan gebu.


Selamat menjamu selera.

11 ulasan:

  1. Rahel...oooo Rahel! Bestnya jalan sana jalan sini, dapat jamu mata sampai terliur-liur... sampai sini mesti dapat yang gebu2...yang sedap2...tapi sedap lagi makan celup dalam milo panas ye... gue sukak banget!

    BalasPadam
  2. Oooo Kak Amie...memang tak tahan tengok dapur org petang2 ni,ada je yang menggoda...petang ni mamam roti n yogurt berry je..sodap..

    BalasPadam
  3. aduhhh sedapnye tgk roti tu Rahel...kamu ni saje aje kan mgoda org lain dgn roti gebu tu...hehehe...geramnye tgk...nti QH pon nak mroti jugak la...xtahan tgk roti tu...

    BalasPadam
  4. mmmm bestnya...harum semerbak bau kayu manis tu, mkn ngn teh o mmg best wooo....hihihii

    BalasPadam
  5. Cantik roti tu Rahel..dah boleh buka bakery dah.

    BalasPadam
  6. dah mlm2 ni pun ucu mcm teringin nk tolong celupkn roti tu kt air milo...pastu nyam..nyam...

    BalasPadam
  7. salam rahel, meroti pulak ya .. kalu nak makan suka celup dengan air teh hihi .. mau meroti jugak !

    BalasPadam
  8. As'salam Rahel

    semalam malam dah datang, tapi ketuk2 pintu tak ada orang pun, tu yang balik semula..hehehe

    k.ct nak tinggal komen semalam, tapi tenet kat umah tu buat hal lodding lemau aje, tension tunggu. Haa..pagi ni dah komen kenalah bagi sepotong dua roti gulung tu kannnn! hehehe

    BalasPadam
  9. Salam k.rahel,aduhh tergoda tgk roti tue..gebus je nmpk..mmg sodap cicah ngan milo,nyumm...nyummm

    BalasPadam
  10. Roti gulung ni kalau buat sarapan sedap juga kan Rahel... ada lagi tak? k.gee nak 1 slice boleh...?

    BalasPadam
  11. pagi rahel..singgah disini kejap..x tahan tgok masakan rahel..semuanya sedap.:)

    BalasPadam