Salam semua.Apa khabar? sudah siap minum petang ka? apa pula hidangan untuk petang ini? Daku terlebih rajin sikit buat roti gulung yang ada serbuk kayu manisnya,semua pun suka makan roti tu kan? lembut dan gebu ja tekstur roti ni,bikin ketagih makan oh.
Sebelum kita buat doh roti sebaiknya kita siapkan terlebih dahulu bahan inti mentega kayu manis.
Bahan Inti :
45g Mentega
1 sudu besar serbuk kayu manis
50g gula halus
Caranya:
Satukan gula halus dengan serbuk kayu manis.
Panaskan mentega hingga cair.
Tuang mentega cair ke dalam campuran gula halus.Gaul hingga rata.Simpan dalam peti sejuk sehingga pekat (lebih kurang 10 minit)
Sebelum kita buat doh roti sebaiknya kita siapkan terlebih dahulu bahan inti mentega kayu manis.
Bahan Inti :
45g Mentega
1 sudu besar serbuk kayu manis
50g gula halus
Caranya:
Satukan gula halus dengan serbuk kayu manis.
Panaskan mentega hingga cair.
Tuang mentega cair ke dalam campuran gula halus.Gaul hingga rata.Simpan dalam peti sejuk sehingga pekat (lebih kurang 10 minit)
ROTI GULUNG MENTEGA KAYU MANIS
Sumber:Koleksi Roti
Bahan-bahan:
280g tepung berprotein tinggi
15g susu tepung
1/2 sudu teh pelembut roti
50g gula halus
1/2 sudu teh garam
5g ragi segera
170g air
50g mentega,suhu ruang
Cara membuat:
1.Sebatikan tepung,susu tepung,pelembut roti,garam,gula halus & ragi.Tuangkan air,gaul lagi hingga sebati.Masukkan mentega.Teruskan menguli sehingga doh lembut.Perap adunan selama 90 minit sehingga doh kembang (jangan lupa tutup doh)
2.Setelah doh kembang,tumbuk manja doh untuk keluarkan angin.Kemudian tabur tepung di atas meja,kemudian canai nipis bentuk empat segi,saiz lebih kurang 12"×12".Setelah itu ratakan inti mentega kayu manis di atas doh.Gulung doh kemas dan cubit2kan hujung doh supaya bercantum elok.Celup pisau ke dalam tepung kemudian potong doh (bahagi kepada 9 bahagian) time kita potong doh kena hati2 sebab doh lembik.
Sedap sangat roti gulung ni.Lembut dan gebu.
Selamat menjamu selera.
Rahel...oooo Rahel! Bestnya jalan sana jalan sini, dapat jamu mata sampai terliur-liur... sampai sini mesti dapat yang gebu2...yang sedap2...tapi sedap lagi makan celup dalam milo panas ye... gue sukak banget!
BalasPadamOooo Kak Amie...memang tak tahan tengok dapur org petang2 ni,ada je yang menggoda...petang ni mamam roti n yogurt berry je..sodap..
BalasPadamaduhhh sedapnye tgk roti tu Rahel...kamu ni saje aje kan mgoda org lain dgn roti gebu tu...hehehe...geramnye tgk...nti QH pon nak mroti jugak la...xtahan tgk roti tu...
BalasPadammmmm bestnya...harum semerbak bau kayu manis tu, mkn ngn teh o mmg best wooo....hihihii
BalasPadamCantik roti tu Rahel..dah boleh buka bakery dah.
BalasPadamdah mlm2 ni pun ucu mcm teringin nk tolong celupkn roti tu kt air milo...pastu nyam..nyam...
BalasPadamsalam rahel, meroti pulak ya .. kalu nak makan suka celup dengan air teh hihi .. mau meroti jugak !
BalasPadamAs'salam Rahel
BalasPadamsemalam malam dah datang, tapi ketuk2 pintu tak ada orang pun, tu yang balik semula..hehehe
k.ct nak tinggal komen semalam, tapi tenet kat umah tu buat hal lodding lemau aje, tension tunggu. Haa..pagi ni dah komen kenalah bagi sepotong dua roti gulung tu kannnn! hehehe
Salam k.rahel,aduhh tergoda tgk roti tue..gebus je nmpk..mmg sodap cicah ngan milo,nyumm...nyummm
BalasPadamRoti gulung ni kalau buat sarapan sedap juga kan Rahel... ada lagi tak? k.gee nak 1 slice boleh...?
BalasPadampagi rahel..singgah disini kejap..x tahan tgok masakan rahel..semuanya sedap.:)
BalasPadam