Selamat bertemu kembali,apa khabar semua? dah siap makan malam k? Hari ni sebok sikit so terlewat lagi masuk blog,tengok2 kat blog list mcm byk menu dan hidangan yang menggiurkan,tak tau yg mana satu dulu nak tengok.Tapi petang tadi Rahel sempat jugak buat roti arab untuk minum petang,rasanya sampai skarang masih kenyang lagi..sodap banget makan roti arab ni.
Oh ya,resepi roti arab ni Rahel ambik dari dapur DJ,memang sedap & lembut.Terima kasih kepada Kak DJ yang sudi share resepi roti arab ni,suka banget.Kepada kawan-kawan yg nak try resepi roti arab DJ ni..dipersilahkan tengok resepinya di bawah sana.
Roti Arab
bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
1 sudu besar mentega/marjerin
sedikit garam halus
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu makan yis mauripan
air suam secukupnya
cara-cara :
Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar.
Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan.
Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik.
Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.
Enjoiii...
Wah! bulat2 je roti arab...comel2 sumenya...kak cek nak sikitttt....
BalasPadamnampak macam donut pun ada jugak kan.. macam pau sambal pun ye jugak kan..
BalasPadammakan pula dengan kuah kari.. memang kenyang sampai ke malam ni rahel
nakk roti arabbbbb emm sedapnya .dulu dah buat tapi tertebal la pulak hihi
BalasPadamAs'salam Rahel
BalasPadamMakan sorang2 ker tu, ada tingal tuk k.ct tak? Tapi kalau nak bagi k.ct rasa kena buat cecah sambal lah ya..sebab k.ct tak suka makan lauk kari..hehehe
bulat2 sangat comel masuk mulut lagi comel kan Rahel kannn... hehehe
morning rah....bestnya kalau dpt cicah ngan kuah sardin ni...
BalasPadamCantik aja naiknya roti arab tu...mkn 1 pasti dh kenyang nie kan Rahel??
BalasPadamKak Cek..
BalasPadamhehe..roti geeebu...
Kak Azlita
betullah..nampak cam donut n pau goreng..tapi suka banget bab lembut..tu yg enak dicicah ngan kuah kari..
Wani
meh sini ambik roti...
Wsalam Kak Ct.
boleh je mkn ngan lauk apa2 pun..yg ni kebetulan je ada kuah kari..tu yg dpt mkn roti ngan kuah kari..
Liza
resepi asal memang cicah ngan kari sardin...sedap gak tu..
Nuridah
klu roti arab kan..tak puas klu mkn 1 biji je..geram je bab gebu n lembut..tu yg mcm tak nak berhenti mkn..hohoho..