Selamat petang semuaa,dah petang kan? hehehe,sudah menjadi kebiasaan kalau lepas masak mesti posing berabis depan kamera,tapi lauk2 je yang kena posing,tukang masak tak payah posing dulu..udah puas tengok muka dlm cermin..hihihi..masak apa hari ni? masak ikan kembung n rebus kcg buncis dan ada jugak sambal belacan yang tak ketinggalan...jom tengok...
Ok..udah siap masak nasi..jadi sekarang nak masak sambal ikan kembung,bahan-bahannya pun senang nak dapat,masaknya pun sekejap sahaja.pendek kata boleh jimat masa dan tenaga..hihihi..suka yang yang mcm ni..
Sambal Tumis Ikan Kembung
Resepi:Rahel
Bahan:
400g ikan kembung,bersihkan & potong2
1/2 sudu makan asam jawa
1 1/4 sudu kecil garam halus
1 keping asam keping
minyak untuk menggoreng
Bahan Sambal dikisar halus:
1 labu bawang besar
7 biji bawang merah
5 biji bawang putih
3 biji lada merah
21 cili padi
2 sudu makan serbuk cili
3 sudu kecil belacan
Perasa:
garam dan gula secukup rasa
Cara:
1.Lumur ikan dengan garam dan asam jawa.Perap 15 minit.
2.Goreng ikan sehingga garing.Angkat dan toskan.
3.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bahan kisar,asam keping
hingga garing.
4.Perasakan.Kacau rata.Masukkan ikan goreng,gaul rata sekejap baru
angkat dan sedia dihidang.
order sini sikit boleh bah...hehhehe
BalasPadamAssalam rahel. sedap ikan kalo msk bersambal gini, gaul2 kat nasi merah je, kalo anak2 akk cukup suka janji merah bersambal, tak pedas tak apa heheh
BalasPadamLiza...boleh bah..no hal..
BalasPadamW.salam Embun Rosaliza..
BalasPadamMemang betul la,klu yang besambal begini sedap digaul ngan nasi..bak mai gulai siput tu..boleh kita tukar2 menu..hehe.
Assalamualaikum...
BalasPadamAwat sambal tu nampak sayup2 je. Pembuka selera gitu
Wah da potong xnmpk cm ikn kmbong
BalasPadamAs'salam Rahel
BalasPadamnampak berselera sekali sambal ikan kembung tu. Kalau bagi pada k.ct sure memang tak cukup dalam pinggan tu asik dok meratah jer nanti..hehehe.
Assalam Rahel...amboiii sedapnya lauk...ni kalau dpt nih...mau 2 3 pinggan licin nasi...hehe
BalasPadamRahel...masak apa hari ni...ikan kembong sambal...sedap...sedap ni...:D
BalasPadamini kalau makan dengan nasi kuning pon sedap kan kak??
BalasPadamKak Zam
BalasPadamW.salam.apanya yang sayup?..memang membuka selera ni...
Iffah Afeefah
Iye ke?...masi gak ikan kembung..hehe.
Kak CT
W.salam..Ada lagi sambal ikan kembung ni,makan sikit je tadi,kontrol makan bab takut body naik besar..hihihi..
Kak Ummi
W.salam..sesekali kena sambal cam ni memang berabih la u...huhuhu..silap2 2 3 pinggan tu bertambah lagiiii.
Kak Cek
simple je menu Rahel hari ni,menu orang kampong,sambal kembung je ni..hehe.
Nuwairani
Memang betullah tu...sedap dimakan bersama nasi kuning,,akak pun biasa buat begitu..
kengkadang mkn kering2 gini pun sedap.. janji ada pedas2.. hihi..
BalasPadamBetul tu MaDiHaA
BalasPadamgaring n kering2 gini memang sedap je makan ngan nasi putih n sayur rebus.
K Rahel...
BalasPadamsambal camni mmg all-time fav... sedap2x :)
Nurul,betullah..tak pandai jemu klu sambal cam ni kan..hehehe..
BalasPadamSalam ziarah dan ukhwah,
BalasPadamTergoda tengok masakan kat sini......
salam singgah
BalasPadamanak sulung saya culup feberet dengan masak sambal ni ikan ni...nampak sedap betul
dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com
Wattie
BalasPadamterima kasih sudi singgah di sini..jangan jemu ek..hehe
Qhaifa Nur
terima kasih sudi singgah dan jemput Rahel tuk follow...sedap ikan kembung buat sambal..hehehe.