Ahad, 26 Jun 2011

Tart Coklat Blueberry

Selamat petang semua..apa khabar? dah minum petang k?,kalau ada yang belum lagi minum petang..jemput singgah kat dapur Rahel..kita minum petang sama-sama..tapi kali ni Rahel buat tart coklat blueberry je..ada berapa potong lagi dlm acuan,cepat-cepat siapa cepat dia dapat..hehehe..




Tart Coklat Blueberry
Sumber:Buku resepi


Bahan:
225g tepung gandum
125g mentega
30g gula kastor
1 biji kuning telur
1 st air
1 st esen vanila
secubit garam

Cara:
1.Putar mentega,gula kastor dan esen vanila sehingga kembang.Masukkan-
   telur dan air.Putar lagi hingga berkrim.Kemudian masukkan tepung gandum
   dan kacau rata hingga menjadi doh.
2.Ambil sedikit doh dan tekankan ke dalam acuan tart.Cucuk dasarnya gd-
    garpu.Bakar pd suhu 160c selama 25 minit.Keluarkan pastry tart dari
    acuan dan biarkan sejuk.




Bahan inti Coklat dan Blueberry:
6 sudu makan blueberry preserve
50g coklat masakan
1/2 cawan susu segar
1 st esen vanila
2 sudu besar tepung jagung

Hiasan:
60g coklat masakan,sagat

Cara:
1.Satukan bahan inti dan masak sampai pekat.Biarkan suam.
2.Isikan tart dg bahan inti yg sudah suam.Kemudian hias dg coklat yg
   di sagat.





Selamat mencuba...enjoiii.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan