Jumaat, 1 Julai 2011

Singgang Kampung Ikan Susu

Selamat bersiaran kembali...semoga tetap sihat dan ceria selalu bersama orang yang dicintai.Hari ni cuaca mendung ja..so terperap dalam rumah la jawabnya...ingatkan mahu buat ikan  bakar tapi  tiba-tiba mod 'm" melanda so tak jadi la...last2 buat ikan singgang ja...dan resepi kali ni Rahel masak ikut style kampong tapi sangat sedap..



Singgang Kampung Ikan Susu
Resepi:Rahel


Bahan:
1 ekor ikan susu (500g),bersihkan dan potong
5 biji cili padi,potong
3 biji bawang merah,hiris
3 biji bawang putih,hiris
1 batang serai,ketuk
1/2 st lada putih biji,tumbuk
3 lembar daun bawang,potong
1 sk serbuk kunyit
1 sdm asam jawa,bancuh dg sedikit air
600ml air
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.Masukkan ikan,dan bhn yg lain ke dalam periuk kecuali daun bawang
   dan bhn perasa.Panaskan hingga masak.
2.Perasakan dg garam dan gula.Masukkan daun bawang.Angkat.



Selamat menjamu selera..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan