Ahad, 5 Jun 2011

Salad Spageti

Selamat tengah hari kepada semua,semoga sihat dan ceria selalu.Untuk hari ni tak sempat nak masak banyak2,buat salad spageti je..ini antara menu kesukaan saya juga..kalau nak yang senang & ringkas tapi sedap,salad spagetila alamatnya..


K la kawan-kawan..sebelum keluar Rahel letak aje resepinya kat sini sebagai rujukan Rahel dan juga kawan2 yang tercari-cari resepi salad spageti..bolehlah cuba ek..sonang dan sedap...jom layan dulu...


Salad Spageti
Resepi:Rahel

Bahan:
60g spageti,rebus hingga lembut toskan,rendam dalam air batu
5 ekor udang segar,buang kulit dan rebus,rendam dlm air batu
1 batang carrot,sagat,rendam dlm air batu
3 helai daun bawang,potong kecil
1 sudu makan sos cili
1/2 sudu makan sos ikan
1/2 sudu kecil lada hitam
1 sudu makan jus lemon,boleh tambah jika suka masam
1 sk gula pasir,boleh tambah jika suka manis
sedikit garam

Cara:
1.Satukan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.Hidang.

*toskan bahan yg direndam dalam air sejuk terlebih dahulu baru
  gaul dg bahan lain.
*jika ingin salad yg banyak gandakan je bahan2nya.
*kalau tak ada air batu,salad boleh disimpan dalam peti sejuk
  selama 1 jam baru hidang.



Selamat menjamu selera...

2 ulasan:

  1. Rahel..tanya yah rendan dalam air batu maksudnya rendam dalam air es / air sejuk kah.. ?
    boleh tau kenapa mesti di rendam di dalam air batu.. makasih yah.. nampak sedap lah, melly mau coba.

    BalasPadam
  2. Maaf Melly,baru nampak komentarnya..air batu ialah air ais/air dingin dari peti sejuk.Tujuannya ialah supaya semuanya terasa segar..kan klu salad panas nggak enak dimakan..itu aja.

    BalasPadam