Selasa, 21 Jun 2011

Perkedel Kacang Merah

Selamat bersiaran dan salam manis kepada semua,semoga sihat dan ceria selalu.Hem..dah siap masak k? Hari ni Rahel buat hidangan yang sangat simple,sangat mudah tuk menyediakannya.Pernah tak korang buat perkedel dari kacang merah? Korang boleh bayangkan macam mana rasanya bila dicampur dengan kentang rebus yang dilecek halus..memang sangat enak..lemak dan lembut...tapi kena la buat dulu kan...



Perkedel Kacang Merah
Resepi:Rahel


Bahan:
250g kacang merah,rebus empuk dan haluskan
300g kentang,buang kulit,kukus,lecek halus
5 ulas bawang putih,tumbuk halus
1 st lada sulah
1/2 st garam
minyak untuk menggoreng

Bahan pencelup:
2 putih telur,pukul sedikit

Cara:
1.Campurkan kcg merah dan kentang.Kacau rata.
2.Tambahkan bawang putih,garam dan lada sulah.Kacau rata.
3.Ambil sedikit adunan kacang merah.Bentukkan bulat2 dan leperkan.
4.Celup ke dalam putih telur.
5.Goreng dalam minyak yg telah dipanaskan di atas api sederhana selama 1 minit.
   Angkat dan toskan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan