Sabtu, 30 April 2011

Apam Karamel

Salam semua.Hari daku terrajin sikit nak mencuba resepi apam karamel.Kalau cakap pasal karamel mestilah warnanya pun berkaramel kan? tapi yang ni nampak pucat ja,dalam buku resepi tak nampak pucatpun kaler apam tu.Texture apam karamel ni lembut dan gebu juga walaupun tak terasa karamelnya tu.Layankan aje.



Apam Karamel
Sumber:Buku Resepi


Bahan apam:
2 biji telur
150g gula pasir
1/4 st garam
2 st ovallet
300g tepung gandum
200ml minuman bersoda
1/2 st esen vanilla

Bahan Karamel:
100g gula pasir
100ml air

Cara:

1.Karamel;goreng gula tanpa minyak hingga cair,tuangkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga gula larut.Angkat,ketepikan.  Ambil 100ml saja.

2.Untuk buat apam;pukul telur,gula pasir,ovallet,garam sehingga benar2 kembang selama 5 minit.Masukkan karamel,pukul rata.

3.Masukkan tepung gandum berselang-seli dg minuman bersoda sambil dipukul perlahan.

4.Beri sedikit pewarna ikut pilihan masing2,sudukan ke dalam acuan dan kukus dg api kuat selama 15 minit.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan