Khamis, 20 Disember 2018

PUKIS

Hi😊
Bersiaran kami ini malam sebab inda' mau terlupa upload resepi lagi.Mendung saja dari pagi hingga ke petang di Kota Kinabalu,lepas tu hujan pula,jadi macam tidak sah kalau tidak pi selongkar gugel.Mencari resepi kudapan di petang hari.Teringat pulak dengan kueh pukis yang enak tu.Maka misi kali ni ialah mencari resepi pukis yang empuk dan enak.Saya tertarik dengan resepi yang ini sebab siap ada testimoni lagi.Setelah dicuba hasilnya memang tidak menghampakan.Secukup rasa dan menjadi sangat.Happy laπŸ˜‰


PUKIS
Resepi oleh Magda

Bahan:
250g tepung kek
180g gula pasir
3 biji telur A/B
300ml susu cair + 1/2 st garam
50ml mentega,dicairkan

Bahan Biang:
1 sudu teh yis
50ml air suam
25g tepung kek

1 sudu teh pandan paste (yg ni sy sendiri yg tambah)
1 sudu teh esen vanila ( yg ni sy sendiri yg tambah)

Cara membuat:
1.Siapkan biang terlebih dahulu,satukan bahan biang,bancuh sehingga tercampur rata.Ketepikan selama 15 minit.

2.Pukul gula pasir dengan telur sehingga pekat selama lebih kurang 3-4 minit.Tambahkan pandan paste,esen vanila,kaup balik hingga bercampur rata.

3.Setelah itu masukkan tepung kek berselang seli dengan susu cair.Kaup balik hingga sebati.

4.Kemudian masukkan pula bancuhan biang tadi.Kaup balik hingga sebati.

5.Akhir sekali,masukkan mentega cair.Gaul hingga sebati.Perap adunan selama 1 jam.

6.Panaskan acuan pukis,kemudian sapu dengan minyak.Tuang adunan pukis hingga 1/2.Tutup dan biarkan hingga masak lebih kurang 4 minit.Angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba.



Terima kasih.

Tiada ulasan: