Sabtu, 27 Julai 2024

Kuih Dadar Gulung Berpori

Suka makan kuih dadar? Ini kali saya share resepi kuih dadar/ketayap yang berpori.Skarang ramai yang cari resepi dadar yang berpori kan? Sebenarnya senang ja buatnya.Jom follow resepi di bawah.



KUIH DADAR GULUNG/KUIH KETAYAP


Bahan A:(Inti Kelapa)
225g kelapa parut
120g gula merah
1/4 st garam
5 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum

Cara memasak inti kelapa:

Gula merah,air di masak hingga gula larut kemudian ditapis.Masukkan semula ke dalam periuk,air gula,kelapa parut,garam.Masak dengan api kecil sehingga air agak surut.Tambahkan tepung gandum.Teruskan masak sambil digaul hingga sebati dan pekat.Tutup api dan sejukkan.


Bahan B:(dadar)
125g tepung gandum cap ros
1 sdu besar tepung ubikayu
1 biji telur A/B
270g air
1/4 st pandan paste
1/4 st garam

Cara membuat:
1 Satukan semua bahan untuk dadar,gaul rata.Kemudian tapis.

2.Untuk mendapatkan dadar yang berpori,panaskan kuali,sapu dengan minyak masak,tuangkan satu senduk adunan,lenggangkan.Masak sehingga permukaan dadar kering.Angkat.Buat sampai habis.

3.Ambil satu lembar dadar,letak inti kelapa,gulung kemas.Siap.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan