Jumaat, 5 Ogos 2022

Resepi Pulut Kuning Paling Mudah

Ada kawan minta saya share resepi pulut kuning sebab dia kata tak berapa pandai ejas sukatan santan,kadang keras kadang terlembik nasi pulut yang dia masak tu.Jadinya saya share resepi cara saya ja.Setiap orang ada resepi dan cara tersendiri.

Kalau mau senang korang follow ja resepi yang saya bagi ni,confirm jadi punya.Boleh buat jualan lagi.Resepi ini boleh diolah jadi pulut inti,pulut panggang,pulut tekan dan macam2 lagi la.Kalau korang jenis suka makan nasi pulut biasa korang abaikan ja serbuk kunyit tu.Senang kan? Oh ya,santan untuk jirus nasi pulut tu korang boleh ja guna santan kotak tapi campur dengan air supaya tidak terlampau pekat.Time korang masak santan tu jaga jangan sampai pecah santan jadi pastikan kacau2 sampai mendidih dan terus tutup api.


RESEPI PULUT KUNING

By:Rahel Blogspot


Bahan-bahan:

1kg Beras Pulut

20gram serbuk kunyit adabi

2 keping asam gelugur

10gram garam halus}

5gram gula pasir}~~masak hingga mendidih

500ml santan}

3 lembar daun pandan,disimpul


Cara memasak nasi pulut kuning:


1.Cuci bersih beras pulut kemudian rendam dengan serbuk kunyit,asam gelugur dan air secukupnya selama 1 jam.Setelah 1 jam direndam,toskan air kemudian letak beras dalam penapis dan cuci beras untuk buang segala lebihan serbuk kunyit yang kasar.


2.Masukkan air dalam pengukus,masak sehingga air mendidih.Masukkan beras pulut,buat lubang di tengah.Kukus Pulut selama 20 minit,kacau sekali skala agar masak sekata.


3.Keluarkan nasi pulut dari pengukus dan letak dalam basin.Jirus dengan santan panas.Kacau sehingga pulut menyerap semua santan.


4.Masukkan kembali nasi pulut dan daun pandan ke dalam pengukus.Buat lubang di tengah.Kukus lagi selama 20 minit.Jangan lupa kacau skali skala agar masak sekata.Nasi Pulut sedap dihidang bersama rendang daging/ayam,sambal ikan,sambal bilis.


Selamat mencuba dan semoga ceria selalu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan