Rabu, 20 Oktober 2021

Kerepek Peria

Punya la siok hadap kerepek peria ni macam susah mau stop mengunyah.Pertama kali makan peria crispy beberapa tahun yang lalu di restoran india,kemudian ada satu lagi restoran seafood tu di kk,dia ada jual juga kerepek peria bersalut telur masin,gila punya sedap sampai teringat² terus bah.

Resepi kerepek peria Chef Zubaidah ni memang rangup juga,paling sedap makan lepas baru goreng.Sesiapa yang rajin bolehlah mencuba ya,tapi air untuk batter tu korang kena tambahkan lagi sampai elok cairnya macam kita nak goreng pisang tu.Sekiranya korang dah tergoreng banyak pastu ada rasa2 lemau,korang jangan risau,panaskan ja minyak dalam kuali kemudian goreng balik kerepek peria tu,confirm krispy and tahan lama.Goreng kejap ja tau.Tu ja petua dari makcik.


 

KEREPEK PERIA


Sumber : 101 Resepi Kudapan

Resepi by :Chef Zubaidah Che Pa


Bahan A:

1 kg Peria katak (me guna yg biasa ja)


Bahan B:

150gram tepung gandum

500gram tepung beras

1 sudu teh garam

150gram tepung ubi

2 sudu besar serbuk pati ayam

2 biji telur 

2 sudu besar gula

10 ulas bawang putih,dikisar

1 sudu besar ketumbar,dikisar

1 sudu teh jintan manis,dikisar

600gram air (me tambah lagi sikit air)


Cara membuat:

1.Basuh peria.Sagat atau potong peria nipis.Buangkan biji.

2.Rendam dalam air bersama 1 sudu besar garam untuk menghilangkan rasa pahit.

3.Toskan dan lapkan peria untuk mengeringkannya.

4.Campurkan semua bahan-bahan B dan sebatikan.

5.Masukkan peria dan gaul.

6.Panaskan minyak di dalam periuk dan goreng peria sehingga keperangan.




Selamat mencuba.

5 ulasan:

  1. krap krupp bunyinya
    sedappp ni snek
    peria bagus kan
    selalu mkn. wat ulam

    BalasPadam
  2. salam singgah
    kerepek ni boleh simpan dalam bekas juga kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam.Boleh juga tu,cuma di sini tak tahan lama dalam bekas sebab tak sampai satu hari da habis kena bantai...laku keras.

      Padam
  3. What a wonderful piece of content you wrote here. I really love your blog and the information I get from your articles. Keep the nice job going thanks.

    BalasPadam