Rabu, 9 Oktober 2019

KUIH ABOK

Selamat petang😊
Satu lagi kuih kesukaan  kita.Hari tu buka fb tiba2 nampak resepi ni lalu depan wall.Cepat2 saya tulis resepi tapi lupa pula nama pemilik resepi.Semoga dia sentiasa dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur.

Berbaloi makcik simpan resepinya.Time hujan2 ni asik mencari kuih ja untuk dikunyah2.Jadinya kita merajinkan diri la membuat kuih abok petang ni.Sebenarnya saya pernah juga beli beberapa kali kuih ni di bazar @ tamu dan pernah juga tempah tapi terasa ada yang kurang,tak berapa merecik,adunan kelapa/putih tawar dan agak keras.Kali ni memang daku puas hati sangat2 makan sebab sedap sangat@secukup rasa.


KUIH ABOK
Resepi by group Masak Apa Hari Ini

Bahan:
1 cawan tepung pulut
3 cawan kelapa parut
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
Gula Kabung secukupnya (hiris halus)

Cara membuat:
1.Panaskan kukusan.

2.Faul semua bahan di atas kecuali gula kabung.Gaul guna garpu ja.Gaul biar berderai taknak berketul2.

3.Sapukan sedikit minyak di dalam acuan,bubuh penuh.Adunan jangan ditekan.

4.Kemudian bubuh gula kabung di atasnya.

5.Kemudian kukus selama 15 minit.Biarkan sejuk seketika dan bolehlah dikeluarkan dari acuan.

Pesan:
Guna acuan lompang saiz paling kecil maka dapat la lebih kurang 20 pcs kuih abok.

Selamat mencuba.


Bye😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan