Selasa, 22 Oktober 2019

DONAT

Bila balik Tawau ada saja kuih yang  datang dalam ingatan.Donat versy kampung2 sentiasa ku ingat dan yang penting secukup rasa dan texture lembut.Skarang ni macam orang tak pandang sudah donat berkedut2 ni.Kalau boleh semua benda mau dikasi montok gebu gitew😀

Bab donat kedut kali memang puas hati dengan hasilnya.Sedap dan lembut ja.Tengah menaip resepi malam ni pun masih mengunyah donat yang dibuat pagi tadi.Donat masih lembut betul dimakan walaupun saya guna tepung gandum saja.Korang kalau rajin menguli doh boleh la mencuba resepi ini.Dijamin senyum sampai telinga😄



DONAT
Resepi by Wong Kee Sum

Bahan-bahan:
300g Tepung Berprotein tinggi (i guna t.gandum)
  20g susu tepung
  50g gula caster
1/2 tsp garam
1 1/2 tsp yis segera

130ml air
1 biji telur A/B

40g mentega/marjerin

Caranya:
1.Mix semua bahan kering hingga sebati.

2.Tuang campuran air + telur sedikit demi sedikit sambil di gaul hingga bercampur rata.

3.Tambahkan mentega/marjerin.Teruskan menguli sehingga doh lembut dan anjal.

4.Rehatkan doh sehingga naik 2x ganda daripada saiz asal (lebih kurang 30-40 minit)

5.Tekan doh untuk keluarkan udara.Uli lagi sehingga doh lembut.Bahagikan doh kepada 14 bahagian (39g).Bulatkan dan rounding.

6.Susun doh atas dulang yang ditaburi tepung gandum.Biarkan doh naik lebih kurang 30 minit.Tekan2 doh guna telapak tangan bagi leper sikit.Kemudian buat lubang di tengah.Rehatkan lagi doh selama 10-15 minit.

7.Panaskan minyak secukupnya.Goreng donat dengan api sederhana sehingga keperangan.Angkat dan toskan minyaknya.Biarkan donat sejuk.Boleh la tabur gula donat atau apa2 topping kegemaran korang.

Pesanku:
Saya guna mesin pengadun untuk menguli doh selama 30 minit.
Saya gunakan kuning telur sahaja dalam adunan.
Saya tambahkan air lagi 2 sudu besar sebagai pengganti putih telur yg sy skip.



Terima kasih sudi membaca😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan