Ahad, 23 Jun 2019

AYAM PALEKKO'

Salam😘
Masih dalam mood raya kan? Jadi boleh lagi masak-masak lauk kegemaran.Ayam Palekko' ni salah satu menu wajib juga yang perlu ada ketika musim raya di rumah suku Bugis.Selalu juga dihidang bersama Burasa' atau Tumbu',tapi raya tahun ni kita takda buat pun,ni semua gambar tahun lalu punya😀🤣baru teringat ni hari mau masukkan resepi dalam blog😆Jika korang rajin masak,silahkan mencuba.Dijamin menjilat jari makan😘



Ayam Palekko'
============

Resepi By Rahel😘

Bahan-bahan:
1kg Ayam,bersihkan & potong seauai selera
1 sudu makan asam jawa,bancuh dg sedikit air
*satukan ayam dg asam jawa,ketepikan

Bahan kisar:
5 inci lengkuas,dipotong nipis
5 inci halia,dipotong nipis
2 batang serai,ambio putih saja,potong nipis
1 inci kunyit
2 biji buah keras
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 lembar daun limau purut
1 genggam cili padi
5 buah cili merah
*kisar bahan di atas hingga halus,kecuali daun limau

1 cawan air

Perasa:
Garam secukupnya
Gula pasir secukupnya
Aji shio secukupnya

1/4 cawan minyak masak (secukupnya)

Cara memasak:
=============

1.Panaskan minyak,tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.

2.Masukkan ayam beserta air asam,daun limau & 1 cawan air.Tambahkan perasa.Masak hingga naik minyak & ayam empuk.

Sedia dihidang.

Selamat mencuba.


Terima kasih sudi membaca😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan