Salam ceria selalu.Confirm semua masih dalam suasana hari raya kan...hehehe.Masih belum terlambat untuk ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI maaf zahir dan batin,yang sudah jemu dengan lauk raya tu confirm tercari-cari menu yang berasaskan sup atau sayur rebus plus sambal belacan..wallaaaa...
Masa baru balik dari cuti hari tu kami terbeli lemang dan juga rendang daging,tapi dapat habiskan satu batang lemang saja dan rendang pulak habis.Time pi pasar masih lagi teringat akan baki lemang tu,sayang pulak kalau dibiar sampai basi,jadi kesudahannya saya beli ayam dan santan fresh,tapi masih tak tau lagi mo masak apa.Sampai rumah macam biasa,belek2 buku resepi cari idea maka ternampak resepi Kerutuk Ayam.Bila dibaca resepi memang senang buat,bahan2 pun sudah ada,so mula la beraksi.Ha..ni pertama kali saya masak Kerutuk Ayam tau..memang sedap dan puas hati,dapatlah kami gandingkan dengan lemang dan nasi putih.Kenyang.
KERUTUK AYAM
Resepi by Chef Hanieliza (Edisi ke 2 Senangnya Memasak Ayam)Bahan-bahan:
1 ekor ayam (dibuang kulit dan dipotong kecil)
Bahan Kisar:
2 biji buah keras
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
5 biji bawang merah (digoreng)
4 sudu makan rempah kerutuk
1 sudu makan kerisik
1 sudu makan gula merah
2 cawan santan
Garam secukup rasa
3 sudu makan minyak
CARA MEMBUAT:
1.Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
2.Masukkan rempah kerutuk kemudian kacau sehingga sebati.
3.Masukkan ayam,kerisik,garam,gula merah,dan santan.Biarkan sehingga mendidih.
4.Pastikan kacau sekali-sekala.
5.Apabila sudah pekat dan ayam menjadi lembut,tutup api dan angkat.
6.Hidangkan bersama nasi ataupun roti.
Pesan dari Rahel:
-Tambahkan 1 sudu kecil pes asam jawa dalam masakan.
-Tambahkan 1 sudu kecil serbuk pati ayam maggi dalam masakan.
Selamat mencuba.Terima kasih sudi membaca coretan Rahel.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan