Rabu, 29 Julai 2015

Tat Nenas Keju

Salam ceria selalu.


Rasanya belum terlambat untuk ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua pengunjung Rahel Blogspot.Kali ni kita share lagi resepi Tat Nenas Keju...harap takda yang bosan ya.Resepi kali ni kita ambil dari dapur Orenzkitchen.Resepi asal memang tidak letak keju tapi kita mo makan yang ada keju jadi kita gaul la skali dengan serbuk keju parmesan.Oh ya,satu resepi ni boleh dapat 100++ tat gulung,tapi saya buat 1/2 adunan sahaja,maka dapat la 70++ dan hasilnya enak banget.Saya guna Anchor Butter untuk doh supaya rasa dia lebih mantap.


TAT NENAS KEJU
Sumber:Orenzkitchen 

Bahan Doh:
250g Marjerin
250g Mentega
  40g Serbuk Keju Parmesan (resepi asal tak letak keju)
100g Gula Aising
      4 biji kuning telur
700g tepung gandum
      4 sudu besar susu tepung

Bahan Olesan:(mix)
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh madu
1 sudu teh minyak masak
1 sudu teh air

Hiasan:
Cheddar Cheese~diparut

Cara Membuat:

1.Pukul mentega,marjerin,keju,telur dan gula aising hingga bercampur rata.
2.Tambahkan tepung gandum dan susu tepung,pukul perlahan hingga rata.
3.Masukkan adunan ke dalam acuan tat,tekan hingga mencapai panjang yang sesuai.
   Letak inti nenas di salah satu ujung adunan tadi,kemudian gulung kemas.
4.Letak dalam dulang pembakar,sapu dengan bahan olesan,tabur keju di atasnya.
5.Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 30 minit.


Enjoiiiiii

3 ulasan:

  1. Sedapnya ni..teringin mau rasa...tart gulung nenas mmg kesukaan Ada cheese lg lah...mau try la utk Raya haji nnt

    BalasPadam
  2. waa..sedap betul tu tau..fav wana tu rahel..bleh lagi datang umah ka ni beraya? heheh..

    salam aidilfitri dan maaf zahir batin dari wana..

    BalasPadam
  3. Salam lebaran bUat rahel..
    Mesti lg sedap tart bau2 keju..

    BalasPadam