Rabu, 8 April 2015

Tart Telur

Selamat petang dan salam penuh ceria....


Petang-petang ni pandai pulak tekak kita ni mencari kudapan yang enak2.Time pi di rumah lahad datu hari tu sempat juga selongkar buku resepi yang masih terusun rapi dalam kotak.Kotak ni dah 3 tahun terbiar,boleh gitu? ya ni kotak yang dari Mersing lagi 3 tahun lalu...hehehe...dulu kan my abang bertugas di Mersing,jadi Rahel pun selalu pi Mersing.Time duduk Mersing rajin juga beli buku resepi,time tu selalu beli buku resepi Sajian Sedap sebab nampak gambar cantek dan resepinya juga menarik,harga pun mampu milik.Cuba bayangkan,punya lama tersimpan resepi Tart Telur ni,hari ni baru tertunai hasrat di hati.

Cakap bab Tart Telur ni memang banyak sangat resepinya bertaburan di google,tapi kan banyak juga yang gagal..entah di mana silapnya.Jadi hari ni daku terpanggil untuk share resepi yang sedap dan secukup rasa,tidak terlalu manis dan tidak cerewet penyediaannya.

Oh ya,mungkin ada yang bertanya,kenapa permukaan tart ada semacam dot2 putih....haaa yang itu sememangnya putih telur yang tidak berapa hancur time dipukul dan satu lagi...Rahel terlupa tapis sebelum tuang masuk kulit tart...itu la puncanya..tapi tak mengapa...tart telur tetap masak dengan elok..agak suam2 lagi tak kesabaran mahu makan...sedapnya...suka sangat...apa lagi...kita makan...


TART TELUR
Sumber:Buku Sajian Sedap 

Bahan kulit:
100g mentega tawar sejuk
1/4 st garam
30g gula icing
150g tepung gandum
20g tepung susu
1/2 st serbuk penaik
1 biji kuning telur

Bahan Inti:
50g gula kaster
1/4 st garam
1/4 st esen vanila
150ml air
4 biji telur~pukul ringan
100ml susu evaporated

Cara membuatnya:
1.Kulit;campurkan mentega tawar sejuk,garam,gula aising,tepung gandum,susu tepung dan
   serbuk penaik sehingga berbutir.
2.Masukkan kuning telur.Uli sehingga menjadi lembut.
3.Leperkan di cawan aluminium berdiameter atas 8 cm,bawah 4.8 cm dan tinggi 2 1/2 cm.
   Bentukkan bahagian tepinya sambil ditekan menggunakan garfu.
   Cucuk-cucukkan dengan lidi.
4.Bakar selama 10 minit dengan suhu ketuhar 170c sehingga setengah masak dan berkulit.
   Sejukkan.
5.Inti;rebus gula kaster,garam,esen vanila dan air sehingga mendidih dan gula larut.Sejukkan.
6.Pukul ringan telur.Masukkan larutan gula dan susu evaporated.Kacau rata.
7.Tuang ke dalam kulit.
8.Turunkan suhunya sehingga  160c.Bakar lagi selama 25 minit sehingga masak.
   Sejukkan.

Pesan Sedap;
Pukul telur jangan sehingga berbuih supaya permukaan licin dan berkilat.

Untuk kulit tart Rahel guna acuan saiz dasar 2'' dan saiz atas 3''.Boleh dapat 9 tart telur,
tapi masih ada lebihan inti yang tak habis pakai...sayang kan? Kulit tart Rahel bakar pada suhu 170c selama 20 minit.Kemudian time masukkan inti Rahel bakar pada suhu 150C selama 35 minit sampai kelihatan berkilat di permukaan tart dan masih basah sikit di tengah.Masa bakar dulang tart Rahel letak di rak paling bawah.Bakar guna api atas dan bawah.Kena jaga time bakar tart ni jangan sampai gelembung2 di permukaan...nanti tart telur kita kurang cantek.Oh ya,lepas tekan doh masuk dalam acuan Rahel tak cucuk pun dasar tart tu...hehehe..Itu aje yang Rahel tahu.

Selamat mencuba.


Enjoiiii....

8 ulasan:

  1. sedapnya rahel tart telur mesti puas makan sebab agak besar sikit kan akak suka ni

    BalasPadam
  2. Betul kak Noor....puas hati makan hasil air tangan sendiri....

    BalasPadam
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  4. waaahh nampak sedappp, teringin nak try... singgah n follow sini, nanti jemput intai entri terbaru syaza tentang kereta idaman tau.

    BalasPadam
  5. Rahel, acuan-nya tu kalau guna ramekin boleh tak agaknye?

    BalasPadam
  6. Rahel...emai sy nt aisyah.ambris@yahoo.com

    BalasPadam