Salam....
Semoga semuanya sentiasa dalam keadaan yang sihat dan ceria bersama insan tersayang.Petang baru sempat nak letak entry..pastu nak singgah ke dapur kawan-kawan bab udah lama banget menyepi..oh ya hari ni Rahel masak yang pedas-pedas sikit..kebetulan semalam my laling terbeli udang,jadinya awal-awal lagi dah belek-belek buku resepi mencari resepi untuk masakan udang dan terberkenan la pulak dengan resepi Sambal Prawns dari Chef Alan Kok,memang simple je bahan-bahannya,cara penyediannya pun tersangatlah mudah..sedap pulak tu dihidang bersama nasi puteh...berselera gue makan.Kepada yang teringin mencuba masakan sambal prawns ni silahkan tinjau-tinjau resepi kat bawah tu yer...
Sambal Prawns
Sumber resepi:Alan Kok
Bahan:
300g udang yang sudah dibersihkan
1 bawang besar-dihiris
2 sudu makan minyak masak
Bahan sambal:(kisar halus)
3 sudu makan bawang merah cincang
2 sudu makan udang kering
1 sudu kecil belacan
2 sudu makan pes cili
Perasa:
1 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
Cara:
1.Panaskan 2 sudu makan minyak,tumis bahan sambal hingga wangi.Tambahkan perasa &
kacau rata.
2.Masukkan hirisan bawang besar,tumis hingga wangi.Tambahkan pula udang,kacau hingga
masak.Siap untuk dihidang.
Selamat menikmati Sambal Prawns.
thanks sis,sudi jenguk blog miss..sedappnya Udang tu..yummy2..
BalasPadamterliur la tgk smbl udang tu..mkn dgn nsi panas2 ni...sedapnya...
BalasPadamAduyaiii... terliur akak Rahel lihat sambal udang tu..
BalasPadamSedapnya lah kalau dapat makan dgn nasi hangat wallaaa...
Sedap jugak ni Rahel makan sama nasi lemak hijooo...
BalasPadammmg sedap klau mkn ngn nasi lemak...perggghh mengancam laa...
BalasPadamPergh..ngancam btul sambal udang ni..mmg sedappp :-)
BalasPadamRahel..miss u sista.. *hug
BalasPadamsambal prawn mah kesukaan gue banget,bisa nambah nambah terus kalo lauk nya macam ini..nyam..nyam
Salam Rahel. nengok sambal udang ni....baru terigat dah lama tak masak sambal udang...
BalasPadamtak cukup sepinggan nasi kalau makan dengan sambal udang ni..
BalasPadamsatu kelainan ni.. sambal udang letak udang kering. Boleh try..
BalasPadam