Salam manis kepada semua...
Hari ni Rahel mencuba satu resepi kek span lagi,tapi yang ni guna tepung span campuran aje..emm memang sangat lembut dan gebu kejadiannya kek itu..oleh kerana udah biasa makan kek dengan fresh cream,maka Rahel hidang kek kecik ni dengan inti kiwi dan fresh cream..memang kelasss rasa dia.
Tak sedar udah makan berketul-ketul kek kecik ni...sedap sangat.
Pandan Sponge Cake
Bahan (A):
300g tepung kek span campuran
300g telur (5 biji telur gred A)
60ml air
Bahan (B):
60mlminyak masak
1 sudu teh pandan paste (i yg tambah ni utk jadikan pandan sponge cake)
Cara:
1.Masukkan bahan A ke dalam pembancuh elektrik dan kacau hingga sebati.
2.Pukul bancuhan sehingga kembang berkrim.
3.Campurkan bahan B perlahan-lahan dan bancuh hingga sekata.Masukkan pandan paste dan kacau rata.
4.Tuangkan campuran kek ke dalam acuan bersaiz 9'' yg sudah digris dg marjerin.Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30-35 minit.
5.Setelah siap dibakar,terlangkupkan kek ke atas rak kek selama 5 minit dan terbalikkan semula kek itu.Ini menghalang kek daripada tenggelam di bahagian tengah..
Berikut ialah cara Rahel menyiapkan kek cawan span pandan:
100g non-dairy whipping cream-diputar hingga gebu
inti kiwi secukupnya (pilihan)
1.Bakar kek pada suhu 170'C selama 25 minit.
2.Setelah masak,suam-suam paipkan kiwi filling ke dasar kek.
3.Kemudian paipkan fresh cream di atasnya.
4.Kemudian bolehlah dihidang.Jika suka kek yang dingin,letak dalam peti sejuk sebelum dihidang.
salam Rahel cayang,,
BalasPadamkalau Rahel yg buat mmg semua sedap2 belaka jeles lah akak tengok semuanya menjadi je,ni yg buat bertambah geram dgn Rahel dari memasak sampai menggambar pun mesti first class punya ini orang tau,bikin akak jeles bah....
yummyyy..nampak gebu jew..cantik sangat2:) nk join makan sama
BalasPadamRahel cayanggg.. sungguhlah menggoda jiwaku.. :b
BalasPadamWaaa..mengoda iman nengok kegebuan kek tu...kalau rahel kata sedap, mesti sedapkan...kena cuba ni dan belum pernah buat guna fresh cream...
BalasPadamuwaaa... mmg nmpk gebu bangat kek nii..
BalasPadamuishhh...gebus... ada lak fresh cream ngn fruits tu lagi menggoda
BalasPadamsedapppnya....
BalasPadamyg digigit tu...
menggoda...
menggodanya...! nmpak filing dlmnya tu..nmpak pulak kegebuannya tu...mmg teruja lah...!
BalasPadamsalam rahell.. wahh gebunyaaa .nak 5 ketoi buat minum petang jap .hihi..
BalasPadamCantik nya Rahel...tergoda akak!!
BalasPadamRupa dah kelas.. mestilah rasa pun kelas.
BalasPadamYummy!!!!
sedap n gebu je nampak kek sepan ni :)
BalasPadamni kalau duk dekat kita tempah kat rahel je..heheheh
BalasPadamaiyoooo! berair mulut kite tengok kek ni. siap meleh lagi fillingnya tu...
BalasPadamaduh rahel lembut betul tangannya, setiap kek yg dihidangkan mesti cantik, gebu dan elok kejadiaannya. Nyummmmmm....nyummmm
BalasPadamAs'salam Rahel
BalasPadamwahhh... tak nak cakap banyak2, mahu pindah dok jiran dengan Rahel hari2 dapat makan sedap boleh naik badan k.ct nanti ni Rahel hehehe
~~uwaaa..tersangatlah gebu itu..geram nk amek 2 3 bijik..mkn kek span kecik2 cani mmg xsedar dh telan berketul2 kan Rahel hikhikkk
BalasPadamsalam Rahel, pasal mendeco Rahel memang terbaik! memang tergoda siapa yg memandang.. hai..telan air liur je la...org2 yg jauh ni..huhu..
BalasPadamwah....2 hari berturut2 kalor hijau....sememangnya hijau itu menawan..
BalasPadamhari ni masak ape pulak ye rahel..tak sabar dah ni nak tumpang mkn...hahaha..
Memang nampak gebu ba kek ko nih rahel..semua kek pun cantek ja.. bah,campak sini seketul gue mau rasa
BalasPadamsedapnyer kek kamu rahel....
BalasPadams.e.d.a.p hehe, apa lg nak ckp, semua kek rahel pun menggoda jiwa, tapi tgh bz sekarang jadi tak sempat nak mengekek
BalasPadamharus masuk list resepi yg ni
Nampak gebu kek itu dg filing kiwi..yummyy....
BalasPadam