Sabtu, 3 Disember 2011

Peach Swiss Roll

Selamat malam semua,dah tido k? Rahel pun udah mengantuk sangat ni,tapi masih lagi lepak kat blog,nak letak entri yang tertunda,faham2lah line tenet betul2 lembap macam siput..siput lagi laju dari talian internet..so laporan pun tertunda truss.Malam ni saja nak share lagi satu resepi kek gulung kesukaan ramai "Peach Swiss Roll".Jika ingin mengetahui lebih lanjut tentang resepi dan cara-caranya,jom tengok.

Peach Swiss Roll
Resepi:Kevin Chai

Egg Yolk Batter:
2 egg yolk
90g canned peaches
20ml peach syrup
2 tbsp corn oil
1 tbsp caster sugar
60g self-raising flour

Egg white foam:
2 egg white
1/4 tsp cream of tartar
40g caster sugar

Method:
1.To make egg yolk batter,blend 80g peach with syrup until fine.Dice the
   rest of peach slices.
2.Combine with the remaining ingredients in a mixing bowl until forms batter.
3.To make egg white foam,beat egg whites and cream of tartar until mixture
   forms solf peak.Gradually add in sugar,beating at high speed until frothy &
   stiff peak form.
4.Gently fold beaten egg white foam into egg yolk batter until blended.
5.Pour batter into ungreased 8-in pan.Bake in preheated oven at 170'C for
   30 minutes or until cooked.
6.Remove from oven,invert cake onto table until completely cooled.


p/s:
    *beri inti kegemaran masing-masing.




Selamat mencuba.

7 ulasan:

  1. Selamat malam Rahel...kak cek pun lum tido lagi...dok bw rumah kengkawan...singgah kesini jap...tgk ada swiss roll cecomel...lama pulak rasanya tak berswiss roll...skill mengroll pun rasanya dah menghilang...nak mintak tapau ngan Rahel pun tentunya dah abis kan..so jilat jari lah...takut kempunan...he he...
    Selamat Berhujung minggu....:)

    BalasPadam
  2. Assalam, menarik dan semestinya sedap ni. saya follow sini yer:)

    BalasPadam
  3. Selamat pagi Rahel,
    ni datang sini dah terlewat dah...tak ada flight malam dari Lahad Datu...ha hahahh mesti dah habis peach swiss roll yang gebu sangat tu!

    BalasPadam
  4. Morning rahel..sedapnya peach swiss roll tu, buat bf pun best ni

    BalasPadam
  5. waa..Kak Cek..tengah mlm masi lepak kat tmpat kawan..hehe..selamat berhujung minggu..buat kuih byk2..


    Thanks Nieza..silahkan..nanti i follow u gak ek..


    wsalam Kak Amie..pandai akak agak ek..semestinya kek dah abisss..


    yup Embun Rosaliza..sedap utk sarapan dan juga minum ptg..

    BalasPadam
  6. aslmkum rahel..bru sampai di ptg hari.. msti dah abis n tgh kecah2 menu baru ni..nk masuk pintu lain pulak yer meninjau rspi.. selamat brhujung minggu..

    BalasPadam
  7. Wsalam dZana..nape lambat sampai? kek dah abis..hehe..silahkan diketuk dulu pintunya ek..
    slamt berhujung minggu..

    BalasPadam