Selamat pagi semua...dah siap sarapan k belum? Eh..lupa tanya khabar pulak.Apa khabar kawan-kawan semua? Harap sihat semua ek..tuan tanah kat sini sihat dan baik-baik aje..dah siap sarapan gak,pastu nak letak menu sarapan kita orang tadi.
Okla,nak cite sikit bab paf kismis yang simple tapi sodap ni, seebenarnya dohnya Rahel buat semalam & letak kat peti sejuk,bila bangun awal pagi terus keluarkan dari peti sejuk & biarkan 1/2 jam cam tu baru bubuh inti,jadi senang kerja,taklah terkejar-kejar masa..faham2lah klu buat pastri yg berlapis-lapis ni..kita kena uli & canai doh hingga empat kali untuk mendapatkan lapisan2 yang halus dan rapuh.
Okla,nak cite sikit bab paf kismis yang simple tapi sodap ni, seebenarnya dohnya Rahel buat semalam & letak kat peti sejuk,bila bangun awal pagi terus keluarkan dari peti sejuk & biarkan 1/2 jam cam tu baru bubuh inti,jadi senang kerja,taklah terkejar-kejar masa..faham2lah klu buat pastri yg berlapis-lapis ni..kita kena uli & canai doh hingga empat kali untuk mendapatkan lapisan2 yang halus dan rapuh.
Bah...okla tu..Rahel tulis pulak resepinya untuk rujukan Rahel & juga pada kawan-kawan yang teringin buat doh pastri paf kat umah,tapi klu malas buat boleh beli yg dah siap pakai jer,dan yang ni pulak Rahel buat ikut dalam buku resepi tapi ada yg Rahel ubah sikit ikut bahan-bahan yang ada kat dapur...
Paf Kismis
Sumber:Buku Resepi Koleksi Roti Siri 1
Bahan:
200g tepung berprotein tinggi#
50g tepung gandum#
30g mentega#
1/2 sudu teh garam#
130g air#
130g marjerin pastri
kismis secukupnya
kuning telur
sirap gula
Cara:
1.Sebatikan bahan bertanda# sehingga menjadi doh.Uli doh sehingga lembut dan
kenyal.
kenyal.
2.Rehatkan selama 10-15 minit.
3.Canaikan marjerin pastri menjadi bentuk segi empat sama.
4.Letakkan majerin pastri ke dalam doh yang telah mengembang (6x16)",balut
dan canai menjadi satu kepingan yang besar.Lipatkan kepada 4 lapisan (6x20)"
biarkan 10-15 minit.Ulangi langkah ini 3 kali.
dan canai menjadi satu kepingan yang besar.Lipatkan kepada 4 lapisan (6x20)"
biarkan 10-15 minit.Ulangi langkah ini 3 kali.
5.Canaikan doh menjadi kepingan panjang (6x25)",bahagikan kepada 6 keping
(3x4)".
(3x4)".
6.Ambilkan sekeping dan sapu dengan kuning telur,kemudian taburkan kismis
dan gulung.
dan gulung.
7.Panaskan oven 180'C selama 15 minit.Kemudian sapu permukaan paf dengan
kuning telur.
kuning telur.
8.Bakar dalam oven selama 30 minit pada suhu 180'C.
9.Setelah paf masak,keluarkan dari oven dan sapu dengan sirap gula.Siap untuk
hidang.
hidang.
Pesan:
*anda boleh pelbagaikan inti paf ikut selera anda.
Selamat menikmati...
Lam dah tak meng'paf"
BalasPadamcam best je
salam rahel...lama x jumpa (mcm kt rmh sebelah lah pulak..hihi..)
BalasPadamrajinnya....ada doh lebih x..? minta la sikit buat sarapan pagi esok...
nak dgn ceri sekali ye...
rajinnya rahel... mintak sikit boleh..??
BalasPadamsalam..
BalasPadamsukanya tgk gambo2 kt dapo rahel ni..
penah dulu bli pastri majerin nk buat paf sendiri..tp baca resepi x paham2 ..sampai sudah x buat pon..
Salam Kak Rahel...Wahhhh tabik spring betul kat akak sorang ni...seumur idup saya belum pernah pun buat pastry sendiri, selalu beli je yang instant then baru isi buat sendiri...
BalasPadamlamanyaaaaaa tak nampak .. mana pergi ni ya rahel..terasa rindu la pulak .......lama tak berasap dapur ... wah bestnya buat pastry .... dulu nak belajar gak buat pastry ni .. pas kesudah x buat2 pun hihi
BalasPadampastry majerin tu apa? bukan yg pastri nak buat tu ke atau kena buat yg lain
BalasPadamTabeekkksss..saya blum nak uat balik pastry or buns....pengalaman ngeri ..hehe...tunggu ada breadmaker dulu lah kot...
BalasPadamrajin rahel buat puff sendiri yer...Liza salin resepi yer...thnx
BalasPadamWah! rajinnya buat pastri...akak selalu guna pastri segera je..he he..
BalasPadamHai Kak Sam..
BalasPadamklu dah lama x buat paf..kena buatlah skarang ek.
wsalam Kak Ucu..
bersebelahan blog jer..pastri masi ada sikit kat peti sejuk tu..leh buat paf lg..pastu kasi Kak Ucutengok2 je..hihi..
Sally.
skali-skala tu dtg rajin gak nak nguli n canai doh..tu yg siap buat paf ni..
thanks Umieaisyah..
bila kita baca resepi tu kadangtak faham kan,tp cuba buat perlahan-lahan..mesti senang jadinya..
wsalam Sue @ Nenie..
thanks atas pujian tu..apa kata Sue try gak buat pastri sendiri..mesti lebih jimat n boleh wat byk..senang nak guna nanti..
Wani...
Rahel ada jer kat sini,tak kemana pun..cuma line tenet lembap sangat n ada kerja nak wat so dapur blog tak berasap tp dapur kat umah tetap berasap..klu nak buat pastri kena guna marjerin pastri gak,ada jual kat kdi bhn2 kek/pastri,kaler dia lebih kurang cam marjerin je,tapiagak keras sikit dan boleh dipotong nipis2 time nak guna utk wat doh pastri.
wsalam Lidasarrah..
jangan risau klu nak buat pastri,yg penting kena faham betul2 dulu resepi tu baru buat pastri..senang je..
Tima kasih Liza..
boleh je..silahkan disalin resepinya..
tima kasih Kak Cek..
klu mod ok..adalah tu yg nak dibuat...gatal tangan..asyik nak main ngan tepung jer..he he..
salam rahell..rajin wat puff sendiri yaa... nmpak sedap :)
BalasPadamini cocok untuk temen minun teh nih.. rajin deh buat pastry sendiri,aq biasanya beli yang pastry yg di paket..hehe
BalasPadamsalam rahel, bila pulak gaknya akak nak try buat puff sendiri...akak baru tahu marjerin pastri tu mmg ready made dr kedai bakery, ingatkan kita yang kena buat sendiri..tq, coz dah dpt info dr sini..
BalasPadamthanks Noosha..skali skala kena belajar buat pastri..baru best..
BalasPadammakasih Melly..
enak juga kalau pake' pastri yg ready made kan?..
Wsalam Kak Rohah..
bila2 pun bole try kak..janji dah dtg seru..sebab kena buat perlahan-lahan baru hasilnya cantek..