Salam semua,korang tengah buat apa tu? dah siap minum petang k? Hari ni kita masak kari kepala ikan untuk hidangan tengah hari punya,kebetulan di rumah ada stok kepala ikan merah.Selalunya kita suka buat singgang ja kalau part kepala ikan ni,tapi hari ni kita masak kari pula.Setiap orang mesti ada resepi sendiri untuk masak kari so hari ini kita masak kari kepala ikan versi selera kita,tak banyak bahan,simple tapi sedap.
KARI KEPALA IKAN
Resepi by Rahel Blogspot
Bahan:
800g kepala ikan merah,dibersihkan dan dipotong
2 inci halia}
2 biji buah keras}
6 ulas bawang putih}
4 biji bawang merah},ditumbuk halus
1 sudu kecil halba
7 sudu makan rempah kari ikan,jadikan pes
3 cawan air
800g kepala ikan merah,dibersihkan dan dipotong
2 inci halia}
2 biji buah keras}
6 ulas bawang putih}
4 biji bawang merah},ditumbuk halus
1 sudu kecil halba
7 sudu makan rempah kari ikan,jadikan pes
3 cawan air
100ml santan pekat (ayam brand)
2 biji tomato-dibelah empat
2 biji tomato-dibelah empat
8 buah bendi
Garam dan gula pasir secukup rasa
Cara:
Garam dan gula pasir secukup rasa
Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan tumbuk hingga wangi.Maaukkan halba,tumis sebentar hingga naik bau.Masukkan pes rempah kari,tumis lagi sebentar hingga wangi.
2.Tuangkan air,masak sehingga mendidih.
3.Masukkan potongan² kepala ikan.Biarkan mendidih kemudian masukkan tomato,bendi.Bila da hampir masak,masukkan santan.Biarkan mendidih.
5.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.Kacau sebentar.Tutup api.Siap.
Selamat mencuba.
pekat betul kuahnya...saya suka isi ikan merah...manis...kalau dapat ratah kepalanya...laaaagi sedap.
BalasPadammesti lepas makan cuci tangan masih berbau lagi karinya tu kan?..hehe
BalasPadamwowww...kari india, bestnya rahel..
BalasPadamsalam rahel..waduh sedapnye kari ikan pekat melekat..
BalasPadamNuwairani
BalasPadamsamala kita..suka rata kepala ikan..lagi2 kalo ikan merah..sedap n lemak..
Anymz
betul tu..memang kaw2 punya bau kari..hihi..
Liza
skali skala pekena lauk kari india memang best,,,
Kzai
sedap dan melekat kuah kari pekat ni..hehe..
Sedapppnya K Rahel, lebih2 lagi bhgn kepalanya... terliur lagi ni... ^__^
BalasPadamNurul
BalasPadammemang bahagian kepala yang mula2 dibedal..siok punya...
wahhh .. pekatpekat kaw karinya itewww.sedapnya makan dengan nasi hangat .. masyukkkk hihi
BalasPadamakak selalu mencuba resepi rahel di MYR.. harini akak baru terjumpa blog rahel.. family akak suka kari ikan tu...
BalasPadamaduh....pengsan tengok kari ikan ala India... memang kakak suka sangat! suka....sukaaaaa....sukaaaaaa!
BalasPadamWani
BalasPadamuntuk peminat kari pekat..memang udah tau apa mcm rasanya itu kari ikan pekat2...memang ngam betul ngan nasi hangat...adoiii..
Norlieharumaini
Akhirnya ketemu juga di sini ek...selamat datang..semoga suke ngan persembahan Rahel..
Terima kasih sudi singgah & follow dapur Rahel..
Lepas ni Rahel akan terjah gak dapur Norlie..boleh ek? hehe..
Kak Amie
Jangan pengsan sebelum makan kari ikan ni...nanti rugi tak dapat merasa..orang dah bedal semua..haha..