Sabtu, 23 Julai 2011

Udang Goreng Nestum

Selamat bertemu lagi..apa kabar semua? sihat?..dah siap masak-masak k? Untuk hidangan tengah hari ni Rahel buat sikit udang goreng nestum,dah lama tak merasa udang nestum ni.Pada Rahel la kan..udang masak nestum ni memang sedap dan wangi jee..aroma dari daun kari la tu..hihihi...

Tapi apa yang Rahel masak ni,memang tak sesedap orang lain punya resepi,sebab yang ni Rahel buat ikut selera Rahel dan juga bahan-bahan yang ada di dapur..resepinya tersangatlah mudah..senang jugak nak buat..tapi apa yg penting ialah secukup rasa,walaupun sangat simple tapi masi menyenangkan.oklah kawan-kawan,seperti biasanya,sebelum undur diri Rahel akan selitkan resepinya skali kat sini...lihat resepinya dalam gambar yg ada di bawah tu..


Udang Goreng Nestum
Resepi dari Rahel

Bahan-bahan:
350g udang sederhana besar
3 tangkai daun kari
5 tangkai cili padi,cincang
1/4 cawan nestum
1 sudu makan marjerin
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
1.Bersihkan udang,toskan.Goreng hingga keperangan.
2.Panaskan marjerin dalam kuali,tumis cili dan daun kari sehingga terbit wangi.
3.Masukkan nestum,kacau sebentar hingga wangi.Masukkan udang goreng tadi dan kacau rata.

Setelah udang siap digoreng,taburkan gula dan garam,barulah dimasukkan ke dalam
kuali yang berisi tumisan nestum tadi.




 Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan