Selamat datang ke blog masakan Rahel.Semoga semuanya dalam keadaan yang sihat n ceria selalu bersama orang yg disayangi.Hari ni tiba2 pulak teringin mo buat swiss roll,tp teringat lagi yang banyak orang sudah buat swiss roll tapi kebanyakan yg di bakar dlm oven,jadi hari ni saya cuba pulak buat kelainan pd swiss roll biasa ke corak polkadot yg cantik dan di kukus saja,hasilnya cukup sedap,lembut,gebu & sedap di makan sambil minum teh panas...kepada sesiapa yg teringin merasakan keenakan polkadot swiss roll ni tak jadi masalah..tapi kena buat sendiri la di rumah ya...jom tengok apa bahan2 yang perlu disiapkan..
Polka Dot Swiss Roll
Sumber:Rahel
Bahan:
Sumber:Rahel
Bahan:
200g putih telur
1/4 st garam
25 ml santan pekat
1 st ovalet
100g gula pasir
80g tepung gandum,ayak bersama 1/2 st baking powder
25g minyak masak
sedikit pewarna pink
sedikit emulco coklat
Inti:
100g krim keju
2 sdb jem strawberry
*pukul bahan ini sehingga lembut*
Cara:
1.Pukul putih telur,garam,ovalet hingga setengah kembang.
Kemudian masukkan gula pasir sedikit2 sambil dipukul
hingga kembang selama 10 minit.
Kemudian masukkan gula pasir sedikit2 sambil dipukul
hingga kembang selama 10 minit.
2.Masukkan santan dan pukul perlahan higga rata.Masukkan
lagi tepung dan pukul perlahan hingga rata.
lagi tepung dan pukul perlahan hingga rata.
3.Masukkan minyak sedikit2 sambil digaul rata.Ketepikan se-
dikit adunan dan beri warna pink dan emulco coklat.Isikan
ke dlm bag piping.
dikit adunan dan beri warna pink dan emulco coklat.Isikan
ke dlm bag piping.
4.Tuangkan adunan warna asal ke dlm acuan 26x26cm dan
dot2kan.Kukus selama 15 minit.
dot2kan.Kukus selama 15 minit.
5.Setelah masak,angkat keluar dan tanggalkan bkg paper.Sa-
pukan permukaan sebelah dlm dg cream cheese,kemudian
gulung dg kemas.Siap.
pukan permukaan sebelah dlm dg cream cheese,kemudian
gulung dg kemas.Siap.
*pesan:intikan sesuai dg selera masing2.
*alas acuan dg baking paper tanpa disapu dg mentega sebelum
adunan dituang ke dlm acuan.
adunan dituang ke dlm acuan.
*balut tudung periuk dg tuala agar kek tidak terkena wap.
*panaskan kukusan terlebih dahulu sehingga airnya benar2
mendidih barulah mengukus kek.
mendidih barulah mengukus kek.
nak try ni lah.. saye suke benda2 yg comel2 ala baby2 ni. hihi
BalasPadamSyazana,boleh jer...selain comel sedap dan lembut dimakan...buatnya pun senang sangat...try la ek...klu dah siap jgn lupa hantar komen..tq.
BalasPadamHai Rahel
BalasPadamsukanya kak ct tengok polko dot swiss roll ni. cantik sangat. halus betul hasilnya :D
Rahel, kalau nak bakar tu suhu sama juga kan. kak ct tak ada kukus yang besar jadi kena bakar jerlah :)
BalasPadamK.CT,selamat menjamu mata yer..try le bakar pd suhu 160'c selama 15 minit,tp takut tak jd klu bakar bab keknya lembut sangat..terima kasih sudi singgah di sini..
BalasPadamsaya dah try dah tadi. hehe tapi tak berapa nak lawa roll nya sebab loyang kecik. hehe
BalasPadamTq Syazana kerna sudi mencuba,tak lawa tak pe yang penting rasanya sedap.
BalasPadamkak nak tanya 200g telur putih besamaan bape biji?
BalasPadamMiraellyna,200g putih telur lebih kurang 6-7 putih telur..
BalasPadamMe encantan tus recetas! Lástima que no pueda traducir. Un saludo
BalasPadamYolanda,i don't understand...
Padamhi ..sorry nak tanye saye budak br belajar..krim keju tu camne ekk
BalasPadamKembaraartakus
BalasPadamboleh search kat google pic krim keju tu...sonang kan? mekasih dah singgah kat dapur Rahel.
rahel, mcmane ye kalau masa gulung tu dia merekah? kenape ye?
BalasPadamSyanzana,kena guna baking paper.kertas minyak time gulung kek..mcm gulung sushi gitu..agar kek tak merekah..faham2la kek tu lembut sangat,so kena hati2/perlahan time gulung kek.tq.
PadamThank Rahel. memang terbaik :). saya dah upload kan resepi kat blog saya http://asamgaram2puteri.blogspot.com. Mohon link kan blog saya kat sini boleh? Thanks once again.
BalasPadamPuteri,boleh jer..tapi awak kena letak link blog saya gak kat blog awak,thanks dah singgah...
BalasPadamSlm perkenalan...sya da lama intai blog....nk mta izin nk try wt swiss roll ni...
BalasPadamslm..suka dengan blog anda:)
BalasPadamSelamat berkenalan Amyayumi...
BalasPadamSilahkan mencuba...