Selasa, 19 Julai 2011

Egg Taufu & Udang

Salam manis dan salam sejatera..



Egg Taufu & Udang
Sumber:Rahel

Bahan:
300g udang segar,buang kuli dan usus
1 stick egg taufu,potong
2 inci halia,mayang halus
3 ulas bawang putih,sincang
1 cili merah,buang biji dan cincang
1 sk serbuk lada sulah
1 sk tpg jagung,bancuh dg 1 sdb air
1 cawan air
1 1/2 sdm sos tiram
1 sk sos soya cair
1 sk minyak bijan
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis halia dan bawang putih hingga terbit aroma.
2.Masukkan air,sos tiram,sos soya cair,minyak bijan,cili merah,lada sulah.
   Biarkan mendidih.
3.Masukkan udang dan egg taufu.Biarkan masak selama 5 minit.Masukkan bancuhan tepung
   jagung dan perasakan dg garam dan gula.
4.Biarkan mendidih sekejap.Angkat dan hidang.


Selamat menikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan