Rabu, 29 Jun 2011

Pastel Panggang

Selamat pagi kepada semua sahabat yg  singgah ke sini pagi ni.Sudah siap sarapankah atau belum? Kalau belum jom join Rahel bersarapan bersama pastel panggang dan secangkir teh o,kuih untuk  sarapan pagi ni Rahel intai2 kat dapur masakan yg banyak menu yg sedap-sedap..bila Rahel terpandang resepi pastel ni terus tertarik untuk mencuba,syukurlah hasilnya tersangat la sedap..pastry yg lembut walaupun nampak keras..tapi bila  digigit..wallaaa...rapuhnya..dan semestinya  sesuai sangat untuk hidangan sarapan pagi atau minum petang..


Oklah,sebelum Rahel cau..resepinya diletak dulu di sini untuk jadi rujukan nanti,tapi kali ni Rahel guna inti pisang dan coklat jer..sebab nak cepat-cepat siapkan untuk kami hidang time sarapan tadi..


Pastel Panggang
Sumber:Blog Masakan Halal,Indonesia


Bahan untuk Pastry:
100g marjerin
250g tepung gandum
25g gula halus
1/2 st baking powder
1 biji telur
1/4 st garam

Bahan sapu:
1 kuning telur

Bahan Untuk Inti:
3 biji pisang berangan,potong kecil-kecil
80g coklat masakan,disagat
Cara:
1.Gaul bahan-bahan pastry sehingga menjadi doh,
2.Canai nipis mcm karipap.Potong bulat.
3.Ambil 1 lembar doh yg sudah dipotong bulat tadi,beri sedikit inti pisang,ke
   mudian taburkan coklat masakan dan tutupkan dengan 1 lembar doh,ke-
   mudian tekan tepinya guna garpu.  
4.Sediakan dulang dan alas dg aluminium foil,kemudian sapu rata dengan
   marjerin.Susun pastel di atasnya.Sapu pastel dg kuning telur.
5.Panggang pastel selama 35 minit pada suhu 170c.Siap untuk dihidang.



Selamat mencuba..daaa..

3 ulasan:

  1. rahel...marjerin tu marjerin biasa ke marjerin pastry? nnt liza nk try la, best jer nmpak...

    BalasPadam
  2. masuk sni pulak... rasa nk cuba jugak la..

    BalasPadam
  3. Liza,
    guna marjerin biasa je...pun boleh guna butter gak..


    Tq Dzana bab sudi singgah...silahkan dicuba...

    BalasPadam