Ahad, 15 Mei 2011

Spageti Goreng Seafood

Selamat pagi semua,apa kabar? Pagi ni sarapan apa ek? hehe..Hmm selalunya buat mee goreng je,kali ni tukar selera pulak ke spageti goreng,sedap juga spageti ni,untuk resepinya saya buat ikut selera saya yang simple tapi sedap banget.O ya teman-teman..walau pun masakannya sangat simple dan teramat mudah..saya nak jugak letak resepinya di sini untuk jadi rujukan di masa-masa mendatang..mana la tau terlupa..he2.


Spageti Goreng Seafood
Resepi:Rahel

Bahan:
200g spageti-rebus hingga lembut-toskan*
10 ekor udang segar-bersihkan
5 ulas bawang putih-cincang halus
5 tangkai daun sup-potong halus*
1/4 sk oregano*
1/2 sudu makan serbuk cili*
1 sk serbuk lada hitam*
1 sk serbuk pati ayam*
garam secukup rasa*
4 sudu makan sos tomato*
1 sudu makan sos tiram*
2 sudu makan kicap manis*
1 sk gula pasir*
sedikit minyak untuk menumis
5 biji cili padi-cincang halus,jika suka pedas*

Cara:
1.Dalam loyang satukan semua bahan bertanda* dan gaul hingga rata.
2.Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau,kemudian
   masukkan udang dan tumis sebentar.
3.Masukkan pula bahan2 yg disatukan tadi,kacau dan tumis lagi hingga
   masak.Tutup api.Angkat.Siap untuk dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan