Selasa, 3 Mei 2011

Muffin Labu

Selamat bertemu kembali..apa khabar? harap sihat semua..Kali ni Rahel nak share lagi satu resepi mufin yang senang dan sedap,sesuai sangat dengan tekak Rahel yang udah berapa hari ni asyik teringatkan mufin labu jer..hehehe..



Sebenarnya kan..Rahel dah banyak kali buat mufin labu ni,dari takde blog masakan hinggala ada blog masakan..seronok gak rasanya ada blog masakan ni..boleh kongsi resepi dan letak picture masakan kite..


Rahel suka tengok kaler mufin labu ni..segar je warna kuningnya..klu nak lg yang lebih kuning,boleh letak sikit pewarna kuning,so taklah mufin tu pucat,sedap jer dipandang mata..makan lagi la sedap..hehehe...


Oklah kawan-kawan..seperti biasa..sebelum Rahel teruskan makan mufin,Rahel letak dulu resepinya kat sini ek...bolehlah kawan2 mencubanya..& akan jadi rujukan Rahel jugak di masa-masa akan datang..silahkan ditengok.


Mufin Labu

Bahan:
1 cawan tepung gandum*
1 1/2 sudu teh baking powder*
1/4 sudu teh soda bikarbonat*
1/4 sudu teh garam halus*
1/2 sudu teh serbuk kayu manis*
4 sudu besar mentega
2/3 cawan gula kastor
1 biji telur saiz L
1/2 cawan labu yang sudah diparut
1/3 cawan susu segar

Cara:
1.Siapkan acuan mufin yang dilapik dengan paper cup.
2.Ayakkan bahan bertanda* ke dalam mangkuk.
3.Dalam mangkuk lain,putar mentega dan gula sehingga sebati,masuk
   kan telur,pukul rata.Masukkan labu parut,pukul rata.
4.Masukkan bahan kering yg diayak tadi sedikit demi sedikit berselang
   seli dengan susu segar.Gaul rata.
5.Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh.Bakar pada suhu 170'C selama
   20-25 minit.

Pesan:
         *jika suka boleh tabur parutan keju cheddar di atasnya baru bakar.

Enjoiii..

2 ulasan: