Selamat bersiaran di tengah hari..skejap lagi nak hidangkan menu untuk lunch.Kali ni Rahel masak kari ikan yang simple dan mudah banget penyediaannya,tapi kari ikan kali ni tak guna santan sebab nak kurangkan kolesterol,bayangkanlah kalau hari-hari masak yang beminyak dan bersantan...mesti cepat bersantan dan berminyak juga badan kita...so beringat-ingatlah sikit kalau masak.
Kari Ikan Tenggiri
Resepi:Rahel
Bahan:
1/2 kg ikan tenggiri,dibersihkan
25gram rempah kari ikan
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras-tumbuk halus*
1 inci halia*
1 sk serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 1/2 cawan air
1 sk serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 1/2 cawan air
100ml santan kara
garam secukup rasa
2 st gula pasir
Cara:
garam secukup rasa
2 st gula pasir
Cara:
1.Blender bahan bertanda*.Panaskan minyak dalam kuali.
2.Masukkan bahan yg di blender,rempah kari.Tumis bahan ini hingga garing atau pecah minyak.
3.Masukkan potongan ikan,asam keping,air .Teruskan masak sehingga mendidih.Tambahkan santan.Kacau sedikit.Perasakan dengan garam dan gula.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan