Selasa, 24 Mei 2011

Kari Ikan Tenggiri


Selamat bersiaran di tengah hari..skejap lagi nak hidangkan menu untuk lunch.Kali ni Rahel  masak kari ikan yang simple dan mudah  banget penyediaannya,tapi kari ikan kali ni tak  guna  santan sebab nak  kurangkan  kolesterol,bayangkanlah kalau hari-hari  masak yang  beminyak dan bersantan...mesti cepat bersantan dan berminyak juga  badan kita...so beringat-ingatlah  sikit kalau masak.




Kari Ikan Tenggiri
Resepi:Rahel


Bahan:
1/2 kg ikan tenggiri,dibersihkan
25gram rempah kari ikan
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3 biji buah keras-tumbuk halus*
1 inci halia*
1 sk serbuk kunyit
1 keping asam keping
1 1/2 cawan air 
100ml santan kara
garam secukup rasa
2 st gula pasir

Cara:

1.Blender bahan bertanda*.Panaskan minyak dalam kuali.

2.Masukkan bahan yg di blender,rempah kari.Tumis bahan ini hingga garing atau pecah minyak.

3.Masukkan potongan ikan,asam keping,air .Teruskan masak sehingga mendidih.Tambahkan santan.Kacau sedikit.Perasakan dengan garam dan gula.

4.Biarkan mendidih hingga masak.Angkat.Hidang.




 

Terima kasih sudi singgah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan