Selasa, 13 Jun 2017

KARI DAGING

Salam semua.
Sebelum masuk rehat malam ni daku menyempatkan diri upload gambar dan resepi masakan kari daging yang sedap.Memang tak cukup masa sudah skarang untuk skodeng sana-sini sebab sebok da siapkan tempahan biskut raya.Oh ya,ini pun resepi dari Chef Hanieliza juga.Saya gandingkan dengan acar timun saja dan juga nasi putih.Memang kaw2 oh.


KARI DAGING
Resepi by Chef Hanieliza

Bahan-bahan:
1 kg Daging
5 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik

5 biji bawang merah}
3 ulas bawang putih}-------> dihiris
2 inci halia}

3 tangkai daun  kari
4 cawan santan
5 biji kentang (dibelah 4)
2 keping asam gelugur
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.Potong daging dalam saiz kecil.Basuh dan tuskan.
2.Perap daging dengan rempah kari,kerisik dan sedikit garam.Biarkan seketika.
3.Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dihiris dan daun akri sehingga
   wangi dan garing
4.Masukkan daging dan air.Masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
5.Masukkan santan,kentang,asam gelugur dan garam.Biarkan seketika mendidih.
6.Kecilkan api dan biarkan masak sehingga pecah minyak dan pekat.
7.Sedia dihidangkan bersama ketupat ataupun nasi.


Selamat mencuba.Terima kasih sudi membaca.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan