Jumaat, 27 September 2013

Cheese Cake Meleleh

Salam ceria selalu...


Pagi ni Rahel muncul dengan Cheese cake meleleh yang tengah hot...huhu..kita jak yang ketinggalan bah.Pernah suatu masa ada orang Tanya pasal cheese cake meleleh...sempat juga Rahel bengong sekejap...hehehe...sebab masa tu belum tau lagi akan kewujudan kek yang meleleh creamnya ni.Bila minta resepinya dengan kawan-kawan dalam facebook memang ada jak yang sudi berbagi resepi...terima kasih sangat2 ya teman2...Rahel pun nda' sangka kalau diorang dengan begitu cepat pm kan resepi..memang ada beberapa teman yang bagi resepi cheese cake meleleh yang berlainan...semua best2,tapi sempat try resepi yg dishare oleh Narimah Abd Rahman yang katanya resepinya diambil dari Shakila ab Rashid.Terima kasih buat kedua2nya.

Lain orang lain resepinya,jadi akan Rahel cuba juga resepi yang lain2 tu...tunggu masa jak.Sebetulnya Rahel mau share beberapa resepi cheese cake meleleh yang teman2 bagi di fb,tapi Rahel belum mintak kebenaran...jadi kita tunda dulu ya..len kali baru dishare...jika diluluskan ada la tu...kalau tidak kena guna resepi yang ini sahaja.Kepada teman2 yang belum merasa cheese cake meleleh,silahkan mencuba..pastinya anda takkan berhenti...ianya sangat nyaman.Terima kasih banyak2 kepada semua penyumbang resepi cheese cake meleleh.Terima kasih kepada semua yang telah sudi mengoder cheese cake meleleh,dari semalam hingga hari ni tempahan tak putus...syukran.


Cheese Cake Meleleh


Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*

Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.

Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Selamat mencuba.


41 ulasan:

  1. kek ni mmg famos dah lama especially di brunei. mala kenal kek ni pun masa tinggal di sana.

    BalasPadam
  2. hai, salam rahel..

    em, chez kek meleleh ni memang sedap..nda puas makan sepotong..chez kek ni ada yang panggil snow chez kek..

    BalasPadam
  3. Aslmkum Rahel

    nama kekpun dah tahu yummy...tengok kek lagilah yummy....pasti dicuba.
    copy resepi dulu,tq Rahel kongsi resepi.

    BalasPadam
  4. tu diaa.. snow cheese cake pon xtry lagi, dh kuat cheesecake meleleh pulakk.. adoiii.. cari chedder cheese yg block tu x jumpa pulak, kt sini jumpa yg slice cheese je.

    BalasPadam
  5. Sedapnya cheese cake, terliur tgk, rajin betul rahel msk

    BalasPadam
  6. Alahai Rahel..ini ke dia cheese cake meleleh tu? Baru je beli dari seorg rakan minggu lepas rupanya kek ni dah femes ye. Rasa macam snow cheese cake ke? (snow cheese cake pun x buat lagi). always terlambat lah k ita ni.

    BalasPadam
  7. ikut lelelkan liur di sini Rahel weiii

    BalasPadam
  8. X sabar nk rasa.. Kena buat juga ni.. Tq Rahel utk resepinya..

    BalasPadam
  9. Salam Rahel,
    Ni kira adik beradik snowy cheese cake kan Rahel, cuma ada tambahan whipping cream, wah berganda gandala sedapnya....

    BalasPadam
  10. as salam...tq Rahel share resepi yg dah lama saya cari kat internet.. alhamdulillah.. jazakallah huhoiron.....

    BalasPadam
  11. as salam...tq Rahel share resepi yg dah lama saya cari kat internet.. alhamdulillah.. jazakallah huhoiron.....

    BalasPadam
  12. tumpang tanya...
    sy try buat ikut resepi sis ni tp kek sy mcm mendap/bantat laa...any tips utk dptkan sponge kek yg gebu x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu mendap / bantat makne ye kek awk t'lebih mix...tips sy :
      Lepas mix telur + gule + ovlte msukkn tepung & kacau pkai senduk je jgn pkai mix...agk2 tepung dh digaul sume bru mix kan ;)

      Padam
    2. Klu mendap / bantat makne ye kek awk t'lebih mix...tips sy :
      Lepas mix telur + gule + ovlte msukkn tepung & kacau pkai senduk je jgn pkai mix...agk2 tepung dh digaul sume bru mix kan ;)

      Padam
  13. Assalamualaikum..saya nak cuba resepi ni boleh..semoga perkongsian ini menjadikan anda lebih kaya dan berjaya dunia dan akhirat!

    BalasPadam
  14. Shieda ieda ... saya wat kek guna 2sb ovallet....cara2 sama mcm rachel wat....sblm bakar..ketuk2 dulu bg angin kuar.. agaknya kek tu bantat sbb setiap oven x sama jd kita kena pandai main suhu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mcm mne nk jd kan strektur kek jd lebih gebu & lembut yer??taw x cara-cara yer.. :)

      Padam
  15. Yealah..mgkin jgk suhu oven memainkan peranan...kek sy buat guna resepi ini td pun padst..tak berapa nak naik..huhuh! ;(

    BalasPadam
  16. Mohon kebenaran untuk mencuba resepi ini...

    Terima kasih..(Admin De Sue Bakery)

    BalasPadam
  17. Da bt..kek jd dgn jayanya...lmbut gebu..tp xmeleleh..npe ek...da ikut sukatan tp xleleh jgk...da jd snow cheese cake plak...tp sedap
    ...krcewa sbb x leleh huhuhu

    BalasPadam
  18. Slam.. brp bajet smua ni bt n bpr byak Dpt ni ek dlm 1 resepi? 1 kotak tu ker?

    BalasPadam
  19. best resipi ni. boleh cuba buat nanti. thanks - blog -

    BalasPadam
  20. terliur tengok. sedapnya

    www.mnmforlife.blogspot.com

    BalasPadam
  21. ktk urang sabah ka swak?..sori nanyak

    BalasPadam
  22. Sedapnyee....... Mohon share yee :)

    BalasPadam
  23. Salam rahel.Yummylicious kek ni.Rose mohon share linknya di laman blog ya.salam kenal.Rose@QasehNurlisa

    BalasPadam
  24. Sedapnya...akan dicuba satu hari nanti

    BalasPadam
  25. Kek ni dh lm..sy dh jual kek ni start tahun 2011..ms tue kek ni xglamer pun
    ..nama xda leleh kot..tu yg xglamer..hehhehe

    BalasPadam
  26. Assalamualaikum ka.. nak tanya. total telurnya tu supposely berapa biji ?

    BalasPadam
  27. Asssalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana nak nak buat dalam bekas plastik mcm gambar di atas? Potong dari kek yg besar ke? Berapa saiz kek asal dan berapa potongan dapat untuk bekas plastik tu? Terima Kasih.

    BalasPadam
  28. Salam. Sis nak tnya. Kalau kita kukus kek ni boleh ke ? Kalau boleh berapa lama amik masa ye . tq ☺

    BalasPadam
  29. wsalam kepada semua yg sudi singgah.Terima kasih.

    rose@qasehnurliza...
    silahkan


    khayla
    ya,memang kek ni dah lama muncul tapi masa tu org buat cream dia tak meleh sangat,sebab tu la kureng peminat...


    amalina
    wsalam,4 biji telur campur 2 kuning telur maknanya kena siap 6 biji telur..cuma kena buangkan 2 putih telur tu.


    nor hamiza
    wsalam,kek kena bakar dlm loyang yg besar,dah masak baru potong sesuai selera.


    nadhra rais
    wsalam,tak pasti pulak bole kukus atau tdk sebab tak pernah kukus...

    BalasPadam
  30. Assalam... sist...minta izin ya guna resepi yg sist share ni... terbaikkk..semoga Allah membalasnya...

    BalasPadam
  31. sis Rahel.. saya sudah mencoba resep ini, tapi cake saya pakai resep yg lebih mudah.. terima kasih sudah berbagi resep :)

    BalasPadam
  32. Assalamualaikum sis Rahel. mohon izin cuba resepinya ya. terima kasih :-)

    BalasPadam
  33. Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂

    BalasPadam