Khamis, 12 April 2012

Kuih Bom

Selamat pagi semua,semoga sihat dan ceria selalu bersama orang yang dicintai.Pagi ni daku merajinkan diri buat kuih bom yang sememangnya kuih kesukaan gue..dari kecik hingga kini tetap suka kuih bom yang tak meletop ni,biasa Rahel suka kasi inti kelapa manis tapi kali ni Rahel kasi inti kacang tanah ja. 

Waktu kecik dulu Rahel suka perabis jer inti kelapanya,kalau pegi pasar tamu dan terjumpa kuih bom ni mesti beli..tapi sebelum beli kena tanya dulu penjualnya..dalam inti apa? kalau penjual kata inti kacang dan yang sewaktu dengannya memang gue tak suka..beli jugak la..tapi makan kulitnya aja..huhuhu..dan untuk kali ni saja gue try kasi inti kacang tanah..sedap la..tapi tak suka inti yang terlalu manis.





Untuk resepi kali ni Rahel buat kulit dia ikut cara Rahel sendiri,sangat simple dan mudah menyediakannya,dijamin tak meletop dalam kuali time kena goreng..tapi harus hati-hati jugak..mana la tau kan.Ok lah tu,ini aje resepinya..silahkan dicuba yer..jeng jeng jenggg..

KUIH BOM


Resepi by:Rahel Blogspot

Bahan²:(16pcs)
200g tepung pulut
20g tepung ubikayu
1/4 st garam
20g gula kaster
175ml air

100g bijan

Inti:
175g kacang tanah,sangai
50g gula kaster
2 st minyak jagung

~kulit 26gram
~inti 8 gram


Cara:
1.Campur tepung pulut dan tepung ubikayu,garam dan gula.Tuangkan air ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.

2.Ambil sedikit doh,bulatkan dan beri inti kacang tanah.Bulatkan kembali.Celup ke dalam air kemudian golekkan dalam bijan hingga menutupi seluruh permukaannya.

3.Panaskan minyak,goreng kuih bom dengan api perlahan hingga keperangan.Angkat.



 

Terima kasih sudi singgah.

21 ulasan:

  1. kemas je hasil air tangan Rahel..suka akak melihatnya..pau kat bawah ni ni pun lain dari yg lain...

    BalasPadam
  2. Salam rahel..
    mmg kuih bom yg menjadi kegemaran kami semua dirumah... suka2 :P

    pau yg berwarna jingga blm pernah gunakan tepung pulut lagi..tq share resipi yer :)

    BalasPadam
  3. takut buat kuih bom guna tepung pulut, sbb dah ada kejadian meletop sampai melecur tangan...hehehe...takottt !!!

    BalasPadam
  4. cantiknya Rahel kuih bomm tu...mmg kemas...cantik bulat2nya sekata...nmpk sedap jugak...resepi yg mudah...nti QH yer...

    BalasPadam
  5. As'salam Rahel

    Wahhh..sangat menarik ada lagi satu resipi kuih BOM yang tak meletup ya. Boleh dicuba ni Rahel, tapi kalau meletop k.ct kena standby tudung periuk lah ya buat tutup muka..hehehe

    bunga apa tu Rahel, bukan seri pagi ya. Cantik sekali :)

    BalasPadam
  6. as-salam Rahel
    cantik kuih bom Rahel ni..npk kemas aje..nak kuih bom bom 4 biji nak rasa...wakakaka..

    BalasPadam
  7. Sama la kita ye...Iza pun x berapa suka inti kacang tapi kalau inti kelapa manis...laju ja makan.

    BalasPadam
  8. saya suka sangat bom inti kacang merah... molek sangat tak meletop bom ni..

    BalasPadam
  9. hai rahel,dh ptg baru sampai sini?.wahh mcm janji dengan quinne yer buat kuih bom sama2..kita inti apa2 pun ok jew..ngappp..:)

    BalasPadam
  10. salam kenal rahel.. cantik je bulat2 kuih bom tu. tun x pernah buat sendiri, tahu makan je. hihi

    BalasPadam
  11. waduh rahel..kalo kuih ini mmg kegemaran gue ni.. cantik ja ko bikin ni,rasa mau capai ja seketul ba..

    cantik eh profile pic yg baru,nda kenal ku td.hehe

    BalasPadam
  12. best pulak tengok komen kak hasue ni...hihih...

    rasa macam baru ja nampak kak Q tayang kuih bom...sekali kak rahel pon menayang jugak! waktu nani kecik2 dulu selalu ja buang bijan tu. tapi mo jugak makan kuih ni...bila suda besar, baru pandai makan seketul. hihih

    BalasPadam
  13. Salam Rahel... cantik, bulat dan mengiurkan... suka!

    BalasPadam
  14. Salam Rahel..
    Kuih bom yg x pernah meletup yaa..
    Sbb tu ramai org suka..cik abg akak pun suka kuih nie,,Kuih org2 lama..tak lapuk dek zaman..

    BalasPadam
  15. Salam balas kunjungan, terima kasih dtg singgah, sapa kakak ya? nak panggil apa yg selesa? ehehe... kita pun buat kuih bom jugak tadi, mmg fav jugak kuih ni dulu2 tak suke sejak2 dah duk jauh ni sume2 jadik suke :D Kita add link rahel sekali ya ;-)

    BalasPadam
  16. Ija,thanks sudi lawat dapur Rahel...sering2 la ke sini yer...hehe...silahkan..

    BalasPadam
  17. bulat2 je kuih rahel...:) letak santan ye resepi rahel ni..kalau dak bleh try..saya malas betul nak perah kelapa...hehehhe

    BalasPadam
  18. cantik... bulat2 je... kuih bom ni feveret hubby...selalu guna resepi alongroz...nanti boleh cuba yang ni.

    BalasPadam
  19. wahhh rahel, sgt gojeslah bom tu, 0% letupan! hehehe...tq for da resepi..x pernah pulak saya buat isi santan... Tqtq..

    BalasPadam
  20. lamanya tak makan kuih bom ni,
    Nampak menggoda jer...

    BalasPadam
  21. akak belum berani nak cuba resepi kuih bom dari tpt pulut bila pernah dulu meletop masa menggoreng.. jd macam trauma gitu.. hehe.. bila nak buat kuih selalu guna resepi kulitnya bercampur keledek.. hehe.. baru2 ni cuba buat kuih bom pulut hitam.. alhamdulillah tak meletop & sedap.. itu yg hari tu fikirkan masih ada lebihan tepong pulut hitam nak buat kuih pau resepi di bawah.. tp rupa2nya akak terlupa yg tepong tu dah dihabiskan buat bubur.. adoiiiii... musnah harapan akak nak cuba resepi pau rahel tu... terpaksa diubah resepi dengan campuran tpong yg lain.. mujur lah menjadi.. sebabnya.. akak dah tuang semua bahan dlm BM.. yg takde cuma tpong pulut hitam.. jd terpaksalah buat juga tp hasilnya sudah jd lain.. hahah.. nantikan kemunculannya ya.. tp nggak tau bila boleh update pau tu.. insyaAllah.. ada kesempatan mau juga try resepi pau pulut hitam tu... tunggu mood mengepau dtg lagi.. heeee...

    BalasPadam