Selamat malam semua..kalau belum mengantuk..temankan gue lepak skejap sambil makan-makan donut kentang...
Donut Kentang
Sumber:Buku Resepi
Bahan:
250g tepung roti
5g yis segera
40g gula kastor
10g tepung susu
100g kentang,direbus hingga empuk,kemudian haluskan
140g air sejuk dari peti sejuk
30g mentega
Cara:
1.Campurkan tepung roti dan yis,kemudian masukkan gula,tepung susu,kentang dan
air,gaul rata sehingga menggumpal.
2.Tambahkan mentega dan teruskan menguli sehingga doh menjadi licin dan anjal.
3.Biarkan doh di atas permukaan yang telah ditabur tepung & ditutup dengan kertas
plastik.Biarkan doh mengembang selama 40 minit.
4.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali,punjutkan doh guna tangan dan terus
masukkan dalam minyak panas.Goreng hingga perang.Angkat & toskan.
5.CARA 2:Jika ingin membuat donat menggunakan penerap donut,canaikan doh
pada ketebalan 1 1.5cm setelah doh mengembang selama 40 minit ( cara no.3)
Rehatkan selama 10 minit.Terap doh dengan menggunakan penerap donat
dan letakkan ke dalam dulang yang telah ditabur tepung.
Ketepikan selama 25-30 minit untuk doh mengembang dengan secukupnya.
6.Kemudian goreng donat dengan api perlahan hingga perang.Angkat dan toskan.
Donut Kentang
Sumber:Buku Resepi
Bahan:
250g tepung roti
5g yis segera
40g gula kastor
10g tepung susu
100g kentang,direbus hingga empuk,kemudian haluskan
140g air sejuk dari peti sejuk
30g mentega
Cara:
1.Campurkan tepung roti dan yis,kemudian masukkan gula,tepung susu,kentang dan
air,gaul rata sehingga menggumpal.
2.Tambahkan mentega dan teruskan menguli sehingga doh menjadi licin dan anjal.
3.Biarkan doh di atas permukaan yang telah ditabur tepung & ditutup dengan kertas
plastik.Biarkan doh mengembang selama 40 minit.
4.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali,punjutkan doh guna tangan dan terus
masukkan dalam minyak panas.Goreng hingga perang.Angkat & toskan.
5.CARA 2:Jika ingin membuat donat menggunakan penerap donut,canaikan doh
pada ketebalan 1 1.5cm setelah doh mengembang selama 40 minit ( cara no.3)
Rehatkan selama 10 minit.Terap doh dengan menggunakan penerap donat
dan letakkan ke dalam dulang yang telah ditabur tepung.
Ketepikan selama 25-30 minit untuk doh mengembang dengan secukupnya.
6.Kemudian goreng donat dengan api perlahan hingga perang.Angkat dan toskan.
Enjoiii..
As'salam Rahel
BalasPadamsalam pagi minggu, udah bangun ker..hihi. Ni k.ct datang awal2 nak mintak sepiring donat kentangnya, mahu buat bf dengan anak2 ni. Malas nya nak masak2 sejukkkk..hehehe
sorilah ya, lambat sangat sampai, biasalah cuti2 ni mana ada peluang nak duduk depan laptop macam hari biasakan :)
Wsalam Kak Ct.
PadamSalam minggu,gue awal bangun tadi.
hehehe..donat dah abis semalam kak..
mesti sedap ni, akak tak penah cuba buat donut kentang lagi
BalasPadamMamasyaza,memang sedap..lembut pun ada..cuba la.
PadamSedapnya Rahel kalau ptg2 nanti ditemani donut kentang yg enak....
BalasPadamYes Nuridah,memang siok punya..
Padamrajin sungguh mendonut...sedap
BalasPadamCekgu Mas,Rahel suka mkn donat..lagi2 klu donat yg gebu dan lembut..bertambah suka..
Padam