Selamat pagi semua..apa khabar? dah siap sarapan k belum?..hehehe..kalau ada yang belum siap bersarapan tu..jom singgah sekejap kat dapur Rahel..boleh kita sarapan sama-sama..dapat jugak merasa blueberry cheese tart.Semalam lagi buat tat ni,tapi baru hantar laporan pagi ni..semalam pun nampak kat dapur Hasue jugak.. yang paling bestnya..kami buat blueberry cheese tart pada hari yang sama dan paling menariknya lagi..corak cheese tat kami sma je kan?..hehehe..memang kebetulan yang tak disengajakan..apa2 pun memang best tat blueberry ni..gue suka banget..
Blueberry Cheese Tart
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies
Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling
Cara:
1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.
Sumber:Buku Resepi Tat & Brownies
Bahan untuk kulit tat:
500g tepung gandum
250g mentega sederhana lembut
120g gula aising
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk
Cara:
1.Satukan tepung gandum dan gula aising.
2.Campurkan mentega dan digaul sehingga menjadi serbuk yang kasar.
3.Masukkan esen vanila,kuning telur dan air sejuk.Uli menjadi doh lembut.Rehatkan doh
selama 15 minit.
4.Canai dan terap doh ke dalam acuan tat.Bakar dalam ketuhar selama 20-25 minit pada
suhu 170'C.
5.Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
Inti Keju
500g keju krim
120g gula halus
50g mentega
2 biji telur
Blueberry fruit filling secukupnya/Blueberry pie filling
Cara:
1.Masukkan blueberry fruit filling ke dalam bag piping.Kemudian paipkan sedikit ke dalam
kulit tadi.Ketepikan.
2.Pukul keju krim,mentega dan gula halus hingga kembang dan lembut.
3.Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4.Kemudian masukkan ke dalam bag piping dan paipkan ke dalam kulit tat tadi.
Kemudian dot2kan blueberry fruit filling di atasnya sebagai hiasan.
5.Bakar lagi selama 15 minit pada suhu 180'C.
salam rahel...agak2 ngan bhn2 ni kan, dapat berapa bnyak tart ni...nmpk berkrim sgt cheese dia tu...
BalasPadamWsalam Liza..yang ni Rahel buat guna acuan saiz kecik..tapak acuan 1''..agaknya boleh dapat dlam 60-70 tat kecik,tapi tu pun terpulang pada ketebalan pastry kan..
PadamBestnya. Niat dah ada tapi bila nak realisasikan pun tak tahu. Teringin bangatttt
BalasPadamKak Sam...tak boleh tangguh lagi tu...segera dilaksanakan.
Padama ahhh...cam berpakat lak....apa kata pakat2 idang kat kawan2 yg dr pagi dok menebeng kt sini ha....
BalasPadamChah,gue uda hidang kat skrin ni..hehe..
PadamAssalam rahel, nmpk sedap sangat cis tat tu, mesti sedap lemak berkrim tu, cantik mulus je chesse tu ,a a, mmg sama ngan hasue heheh
BalasPadamwsalamRosaliza,u pun prasan gak yg cis tat ni sm ngan Hasue punya cis tat...thanks.
PadamAS-SALAM Rahel
BalasPadamThis is the prettiest..i like
thanks Ady..
Padamwah sedapnya, buat corak mcm ni senang sikit kan
BalasPadamyup Tina...senang dan sedap..
Padamsalam kak.sedapnye cistat...rajin btol wat cistat..kite je malas sbb leceh nk wat crust tu
BalasPadam:)
wsalam Noorsha...hehe..buat tart sambil ngadap tv baru tak terasa...
Padamsuka sangat2 cheese tart..
BalasPadammeh 10 ketoiii...
sama la kita Mas...jemput singgah makan blueberry cheese tart..enak ni.
Padamcantiknya tart cheese dia. kemas hasil tangan rahel. suke tengok
BalasPadammekasih Kak Izah..
PadamSiang Rahek.. mau dong cheese tart nya, nanti kita barter sama pisang molen.. mau ngga.. ? hehe
BalasPadamsiang juga Melly...mau berapa cheese tart?
Padamrahel, ni mesti dah lama dok kerindu-rinduan dgn ciz tart..... ;p ..ciz tart neh kalo terasa mau nak makan ... mauk jugak dibuatnya .. meh 20 ketoi.. haha..
BalasPadamWani...jomlah kita pakat buat cis tat lagi...
Padamakak belum terbuat lagi tat ini..nanti akak ambil resipi ya
BalasPadamBoleh jer Kak Paty..silahkan.
Padamso cute tart tersebut.....terliur nak ngap sebijik!
BalasPadamNani,ngap sebiji mesti tak puas..nak bertambah jugak..
Padampagi rahel..
BalasPadamAkak pun suka makan cheese tart dan selalu juga buat sebab anak2 selalu bawa bekal balik asrama..
petang Kak Ita,memang best cheese tat ni..tu la suka makan..
Padamsuka cheese tart! rahel buat apa pun cantik kemas je...:))
BalasPadamsama la kita E-na,suka ngan cistat..thanks..
PadamRahel...
BalasPadamini mmng fav anak2 kak. Skrg ni kak bancuh jer adunan yang selebihnya diaorg buat...diaorg dah pakar buat cheese tart dah
Senang nak buat tapi memang enak kan kak...Rahel pun suka sangat tat cis ni.
PadamCheese tart tu mmg sedap sgt.... Diana n anak2 pun suka sgt makan... Rajinnya rahel buat....
BalasPadamYup,betul tu D..senang buat dan sedap pulak tu.
BalasPadamsuka juga makan cheese tart ni..
BalasPadampernah buat dua kali, walaupun letih tp berbaloi sebab menjadi.. ;-)
Kak rahel lpas dh ltak cheese tu kene bakar lg 15 minit ea..erm x hangus ke nanti kak..pakai api atas bawah ke?-sha-
BalasPadamHai Nak Tempah 30
BalasPadam