Jumaat, 13 Januari 2012

Sesame Donut

Selamat bersiaran  di tengah hari..apa  khabar semuanya?  harap semuanya sihat.Nape donut lagi? hehe..semalam dah plan  nak buat tapi macam yang dicakap tu stok minyak  masak takde,so  selepas  menikmati  donat  kek coklat semalam,gue pun terus pecut laju ke kedai beli sebotol minyak masak,senang nak goreng donut
nanti.

Haa untk pengetahuan korang semua,donut bijan ni sangat sedap tau,klu tak suka dengan bijan tu...boleh abaikan je...pastu korang letaklah apa2 topping kegemaran korang ek..& rasailah kelembutannya bak sutera...ececece..tapi memang betul tau,ikhlas dari hati cakap ni...teksture donut macam kat Big Apple & Dunkin Donut,tak caye? silahkan buat sendiri baru tau..time tu mesti korang akan ingat apa yg Rahel cakap ni..yang ni bukan promosi tau tapi nak berkongsi resepi yang terbaek ja.



Tapi kan,,,Rahel nak cakap sikit bab menguli doh donut ni,klu guna tangan & guna mesin pengadun memang tak sama kjadiannya,sebabnya Rahel pun dah cuba kedua2  cara tersebut & buat perbandingan,klu uli doh  guna tangan memang gebu juga & tetap lembut donut tu,tp klu uli doh guna mesin pengadun lagilah cantek kejadiannya..doh sangat kalis elastick...bahan-bahan dalam adunan tu betul2 sebati/bersatu hinggakan time kita makan pun tak nampak ketulan2 dalam donut tu.

Untuk Kali ni  saja Rahel share resepi donut yg lembut & gebu ni sebab ramai yang tercari-cari  resepi  donut yg lembut  macam kat Big Apple & Dunkin Donut & rasanya resepi ni sudah dekat2 dengannya..hanya topping ja yang kena dipelbagaikan & Rahel pun tidak guna mesin  pengadun yang mahal untuk adun doh,tapi guna pengadun yang ada pada mixer biasa ja..ingat tak? kalau kita beli mixer mesti ada 2 besi utk menguli kan,so itulah yang Rahel guna,memang berbaloi hasilnya tau.Oklah,kita teruskan pulak letak resepinya...

Sesame Donut
Resepi by:Wendy Kor & Clement Lim
Sumber:Buku Resepi ''DONUT''

Bahan A:
tepung roti...................................300g
tepung kek...................................200g---> (Rahel guna tepung gandum,ayak)
serbuk penaik................................10g
yis segera.......................................10g
gula kastor.....................................90g
garam..............................................7g
tepung susu...................................25g
bijan putih.....................................30g

Bahan B:
telur..............................................60g
air dingin.....................................250g

Bahan C:
lemak sayuran...............................50g

HIASAN
bijan putih...................................200g

Cara:

1.Pukul bahan (A) pada kelajuan perlahan selama 1 minit,tambahkan bahan (B) dan pukul pada kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga doh kasar terbentuk.Masukkan (C) dan teruskan memutar selama 10-15 minit hingga licin dan anjal.(Rahel putar selama 10 minit ja)

2.Rehatkan doh selama 40  minit sehingga doh menjadi dua kali ganda daripada saiz asal.Kemudian bulatkan doh.Rehatkan lagi selama 15 minit.Tekan doh hingga leper kemudian tekap guna acuan donut.

3.Susun dalam tray yang sudah dilapik baking paper.Biarkan selama 20 minit kemudian sapu dengan air kemudian taburkan bijan.


3.Panaskan kuali bersama minyak secukupnya .Goreng donat hingga keperangan di kedua-dua bahagian.(Rahel goreng donat dengan api perlahan).

Kita punya donut terlebih perap so nampak kedut sikit selepas digoreng.So hati2 kalau buat perap donut ya.


Terima kasih sudi singgah selalu.

35 ulasan:

  1. cam best je. air dingin tu = air dari peti ais ke?

    BalasPadam
  2. rahel...i pun ada besi pengadun tu, tapi tak pernah guna. Bila buat roti atau donut, adun dgn tangan jer. tak terpikir pun nak guna yg tu. Terima kasih banyak2 yer Rahel...lepas ni i guna pengadun tuh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 Sally,jangan sia2kan besi pengadun tu...kena guna jugak buat doh roti,donut,pau..akan cantek kejadiannya teksture doh tu..

      Padam
  3. As'alam Rahel

    Selamat petang...macam tahu2 aje k.ct tengah lapar eh. terus masuk blog Rahel ada donattttttt! suka2 rajinnya adik k.ct sorang ni mendonat. Wahh..resipi baru lagi ya, bagus Rahel..tq dear..muahh! hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat malam Kak Ct,dah malam kan?..hehe..
      Rahel dah tau yg akak nak singgah..tu yang letak donut kat sini..hihi..

      Padam
  4. cantiknya idea kreatif dia, bubuh bijanlah pulak dah.... nakciplak resepi ini ye rahel... he he hehhh

    BalasPadam
  5. ermmmm saya tak percayalah gebu gebanass itu donut..nak bagi percaya, bak 3 ketul...baru percaya...kekeke...* 3 ketul singgit ye..jgn cm Izah tu, kemain lagi mahalnya donut dia..huhuhu....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa..ni mesti banyak kali gagal buat donut ni..tu yg tak caya..hohoho..ayat nak mkn donut freee...

      Padam
  6. bila lah agaknya ucu dapat merasa bm....yg 2nd hand ada jual tak..?hehehe..
    nak jugak macam rahel punya...

    BalasPadam
  7. nampak menarik sangat donut ni rahel..ade kelainan sebab bubuh sesame.. :) masuk sini teruja je nak rasa semua benda.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Noorsha,memang menarik donut bijan ni..terutamanya teksture dia yg lembut dan gebu..pasni kita tukar donut ngan kek la ek.

      Padam
  8. salam, visit u back..bole lah kita share2 recipes :)(engineer's wife)

    BalasPadam
  9. WAh.. jap jap.. masuk dapur ni macam dah musim donut lak hihi... sedap2 semua donut neh .. macam2 style ada .. ni nak suruh orang jealous la ni... ;p... blh bagi seketul 2 ni buat minum petang ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wani,bukan nak suh jeles..tapi nak suh rajin buat donut..huhuhu..ambik jangan tak ambik..

      Padam
  10. wahhhhh...cantikk donut bijan rahel tu..
    tukar ngan mas nakkkkkk.........

    BalasPadam
    Balasan
    1. tima kasih Mas,bole aje..kat dapur Mas..byk yang sodap..

      Padam
  11. menarik donut rahel ni...good idea yer ada bjan tu. sana sini tayang donut.terliur lak nengoknya:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nieza,tertarik k ngan donut ni? mari gue kasi u 1 ketul..

      Padam
  12. liza dtg lambat ni gerenti donut udah abis kan....ye la kan ramai yg mintak....hihiihhi
    pssssst...sebenarnya Liza pun xpernah guna besi mixer yg satu lg tu...jgn bagitau org yer.....ekekeekekeke

    BalasPadam
    Balasan
    1. yelah...donut dah abiss..nape cakap kat sini yg awak tak pernah guna besi mixer tu..hihi..apa macam ni? ckp tak nak org tau..huhuhu..

      Padam
  13. kak rahel dtg dengan donut lagiiiii! bestnya!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tentu Nani...donut memang kegemaran kita jugak..

      Padam
  14. nak juge...semalam berangan nak buat donut,cancel..jadi apam lobak pulak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wah.best tu apam lobak..nanti Rahel tinjau2 resepinya ye kak..

      Padam
  15. wahh.. comelnyaaaa... donut bijan.. meronta2 hati nak cube. tapi terkenangkan anak2 tak berapa gemar ada bijan. huhuhu. rahel nak rasa sekttttttt

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe..Kak Izah,klu tak minat ngan bijan,bole je diabaikan bijan tu..tetap sedap punya..

      Padam
  16. cantik nya donut nya,bulat bulat, Orel suka sekali makan donut tapi biasanya aq buat yg biasa aja pake gula donut..hehe
    kapan kapan mau initp resep donut nya Rahel.. btw..masih ada kah buat sarapan pagi ini.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ow..maaf skali yah Melly,donatnya uda abiss..
      iya..bisa aja..

      Padam
  17. rahel sedapnya donut bijan tu, ada kelainannya

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Rosaliza,kreatif pemilik resepi ni..

      Padam
  18. lemak sayuran perlu letak jugak ke?
    kalau tak letak. tak pe??

    BalasPadam