Sabtu, 28 Januari 2012

Mini Chocolate Eclair

Salam petang semua &  selamat berhujung  minggu..apa khabar  tuan-tuan & puan2? Sudah  menjadi rutin  harian..mesti  mau hidangkan  kudapan yang enak  buat minum petang..so kali  ni Rahel try  pulak resepi Kak Fida yang  banyak  menggiurkan iteww.Kalau  korang nak tau..ni  pertama kali  Rahel buat kudapan  yang satu ni...hehe skali lagi gue ketinggalan kereta.Sebelum kita lanjut ke perkenalan resepi,nak komen sikit tentangcoklat eclair ni..memang sedap..lembut..gebu..dan tak muak kita makan..


Oklah,jom tinjau-tinjau resepinya kat bawah tu...pasni korang pulak yang kena buat...

Mini Chocolate Eclair

Bahan:
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan air
1/4 cawan mentega (1/4 buku)
1 sudu kecil gula halus
1/2 cawan tepung gandum-diayak
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanila

Inti Custard:
550ml susu segar
90g gula pasir
60g tepung custard
1 sudu besar marjerin

Chocolate Glazed:
100g dark chocolate
30g mentega

Cara:
1.Masak susu,air,mentega dan gula hingga mendidih.

2.Kecilkan api dapur dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga adunan sebati.Matikan api dan terus kacau adunan lagi hingga 1-2 minit.Biarkan adunan suam.

3.Masukkan esen vanila dan telur satu persatu sambil dikacau adunan hingga lembut.

4.Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya selebar 1/2 inci''. Picit keluar adunan memanjang 1 1/4 inci'' dan berjarak di atas dulang pembakar.

5.Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau hingga keemasan mengikut kepanasan oven masing-masing.Angkat puff dan sejukkan di atas redai.

6.Isi puff dengan inti custard dan hias dengan coklat cair.Tabur kekacang atau manik2 berwarna untuk mencantikkan lagi chocolate eclair jika suka.

7.Untuk Inti Custard:masak 3 bahan pertama hingga pekat dan masukkan mentega & kacau hingga sebati.Sejukkan custard dan isikan ke dalam piping bag dan picitkan secukup inti ke dalam puff.

8.Untuk Chocolate Glazed:Campurkan kedua  bahan dan masak cara double-boil hingga cair.Ambil sekeping-sekeping puff berinti dan celupkan permukaannya dengan coklat cair atau boleh disiramkan saja coklat cair ke atas puff dan hias ikut kreativiti masing2.
 
9.Simpan mini chocolate eclair di dalam peti sejuk untuk didinginkan.


Selamat mencuba.


26 ulasan:

  1. as-salam sis..wahhh u dh buat dh..i x pernah buat lg nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam sis...em yang ni pun pertama kali buat..naseb baek menjadik..kena try jugak tau..

      Padam
  2. aduhhh mmg dh meleleh pon air liur ni...sib baik ade tisu kt sebelah...hehehe...sedapnye...kecik2 comel

    BalasPadam
    Balasan
    1. Qaseh...bagus jugak siap2 tisu klu nak singgah tengok eclairs..hehe..

      Padam
  3. Rahel..nampak gambar pun dah sedap..tapi belum buat ye rahel tak tau bila sempatnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahhh..kena cuba jugak..baru bole tau apa rasa dia..

      Padam
  4. waduhh.. simpankan gue 2 ketul yer.. ;)

    BalasPadam
  5. waaaa.... sedapnya Rahl..
    resepi kak fida selalul mmg sedap! akak tak cuba lagi yg kak fida punya resepi ni nanti nak cuba jugak lah.. adoiii.. bila lah tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Kak Ita...Kak Fida punya resepi memang sedap2 semuanya..silahkan dicuba ye kak..

      Padam
  6. sedaaaaapnye....nak 8-9 ketul boleh x...ekekek...
    nak try jugaklah..xleh tahan dah tengok rahel dok tayang kt sini...wooooooo.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Suhaidasy...banyak tu...ehehe..try la..memang berbaloi-baloi..

      Padam
  7. nak 10 ketul .. berapa ya .. nanti i bayar ya ;p.. sedapnya rahell.. bila gak mau membuatnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wani..murah je klu awak yg nak beli..1 pcs 5 ringgit je..

      Padam
  8. as-salam Rahel
    sedapnye Chocolate Eclair..simpankan 4 ketul..nanti Ady datang..

    BalasPadam
  9. Rahel..ngecess nih, tissue pun dah basah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Melly...klu tisu udah basah..harus diganti g baru dong..hihi.

      Padam
  10. sedap ni rahel ...kite wat gak tp bntuk puff :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Noorsha..memang sedap..next time Rahel nak buat jugak yg bentuk puff..cantik kan?

      Padam
  11. Rahel, lama x menjengok dapur, tengok caramel cheesecake sedap, tengok eclairs pun sedap....alahaaaii, mood masak2 merudum jek cuti2 nih...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Ummi...memang sedap2 je semua ni..hem..tapi harus jaga sikit..nanti naik lemak..

      Padam
  12. Salam Kak Rahel..wahhh menariknya dan nampak sedap pula...Selalu saya beli brand gardenia jeeeee...lepas ni bolehlah buat sendiri dan makan sepuasnya....Thanks share dan panjangkan resipinya kat sini....

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam Sue..memang menarik..dan lagi menarik klu buat sendiri..bole mkn byk2..tima kaseh.

      Padam
  13. As'salam Rahel

    Mana sunyi jer, tengah masak kat dapur ya. Aduhh..runtuh jap iman tengok eclairs ni. k.ct suka makan, nanti nak buat sebab suka sangat2 :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam Kak Ct..

      Sunyi kejap je..hehe..ada la jugak masak2..tapi buat yg simple2 je..
      Memang sedap eclairs ni kak..harus cuba tau..

      Padam