Isnin, 10 Oktober 2016

Best Ever Brownies

Baru terperasan,rupanya lama blog ni terbiar...adoii...terlupa sudah yang selepas bulan puasa ritu memang takda upload apa2.Kali ni kita share Best Ever Brownies.Resepi dari google sahaja,tapi puas hati.Selalu dengar orang cakap resepi dari google banyak tipu punya..lain yang dalam gambar lain resepi sebenar,tapi yang ni memang tak tipu punya..ini memang betul punya....


Saya mo cerita sikit bab Best Ever Brownies ni,sedap,moist dan terasa banget coklat na.Tapi kan..lidah orang putih dengan lidah kita ni memang tak sama agaknya,macam mana diorang boleh letak gula begitu byk dlm adunan,pastu letak potongan2 milk coklat lagi...waduh...membayangkan saja sudah boleh meremang.Kalau orang yg tak biasa buat brownies atau tak biasa lagi bab baking2 ni,confirm dia ikut 100% sukatan dalam resepi tu,sudahnya dapat brownies terlajak manis.


Memang betul dan sokong sangat-sangat pendapat kakak2,makcik2,pakcik2,kalau mo dapat kuwek yang sedap n tiptop,kita kena tau tekniknya,kena pegi menuntut ilmu pada yang pakar atau yang arif,lebih2 lagi jika kita sudah berani menerima tempahan,jadi jangan ambil ringan tau.Tidak salah kita guna resepi dari google,tapi pastikan kita tahu tekniknya.Saya banyak guna resepi dari google juga untuk tempahan...dan...Alhamdulillah....setakat ni takda lagi terima komplen dari customer.Di sini juga,saya mohon maaf sekiranya apa yg saya persembahkan tidak menepati citarasa customer saya.

Baiklah,nampaknya saya banyak cakap sudah,kita teruskan aja ke sesi perkongsian resepi.Saya sudah edit sedikit resepi untuk brownies yg kurang manis.Saya juga tambahkan kekacang dalam adunan sebab matciam ndak kik pulak ndak crunchy2 gitu...hehehe

Best Ever Brownies
Sumber resepi:Google

Bahan:
185g Unsalted Butter
185g Best Dark Chocolate
40g cocoa powder
85g tepung gandum
50g white chocolate}
50g milk chocolate } kedua bhn ini sy gantikan dg dark choc couverture,cincang
3 biji telur gred A
275g golden caster sugar (sy guna 175g gula perang)
100g walnut,bakar n cincang (resepi asal tarak walnut)

Cara membuat:
1.Panaskan air dalam periuk sampai mendidih.Tutup api.
   Letak butter & 185g dark coklat dalam mangkuk tahan panas.
   Kemudian letak pula mangkuk atas periuk berisi air panas tadi.Biarkan coklat n butter cair.
2.Dalam mangkuk asing,satukan gula & telur,kacau rata.
   Kemudian tuangkan adunan coklat yg telah sejuk/suam ke dalam telur.Kacau manja.
   Ayak cocoa powder,tepung gandum ke dalam adunan coklat,kacau perlahan hingga sebati.
3.Tambahkan potongan coklat couverture & walnut,kaup balik.
4.Tuang ke dalam loyang 8"
5.Bakar pada suhu 165'c selama 40 minit.


Jumpa lagi pada siaran berikutnya...

2 ulasan:

tun_telani berkata...

tun kalau recipe mat saleh ni biasa tun akan baca semua reviews dia, pastu tgk suggestion org yg dh buat.. tp mmg kalau 1st time cuba akan buat half adunan dulu, kot2 xkne ngan selera kan.. brownies ni nmpk sedap ^^ tun suka buat brownies, tp xsuka pula kalau ada kacang2, mkn yg plain gitu je.. hihi.. tekak masing2 kan.

rahel berkata...

Betul tu Tun,kita kena pandai2 sebab manala kita tahu kejadiannya kan...hehe..part kekacang tu memang ada yg tak berkenan sangat..hihihi...tq Tun singgah kat blog saya...