Khamis, 25 September 2014

Strawberry Macarons

Salam penuh ceria,semoga sentiasa dalam lindungan-NYA.

Beberapa hari yang lalu saya share resepi Hazelnut Chocolate Macarons dengan sedikit petua maka hari ini saya muncul dengan resepi Strawberry Macarons dan akan menambah lagi petua malam jumaat khas buat pembaca blog Rahel Blogspot.Saya bukanlah pakar macarons,saya share apa yang saya dapat ketika menyiapkan satu resepi dari buku resepi macarons atau resepi dari google.Semoga ia bermamfaat.


Sudah bersediakah dengar saya membebel? hehehe.Ada kakak2 adik2 yang selalu bertanya apa petua untuk menghasilkan macarons yang cantik...dan yang paling bermasaalah selalu ialah bahagian kaki macarons yang tak mau terbentuk....ini penyakit nombor satu cik macarons kalau sudah merajuk.Baiklah kita teruskan lagi dengan petua malam jumaat....

Serbuk badam,serbuk kacang hazel,serbuk kacang pistachio memang sedap untuk buat macarons,jadi sebelum kita guna sebaiknya di jemur di bawah panas matahari lebih kurang dua jam gitu,ini untuk mendapatkan serbuk kacang yang benar2 dalam keadaan yg kering...jangan guna serbuk kacang yang lembap atau baru keluar dari peti sejuk...cik macaron tak suka tau...

Gula icing yang kita guna pun kena pilih betul2,tak boleh main hentam saja...tak boleh guna gula icing yang banyak campuran tepung jagung.Gula icing yang sesuai kita guna ialah keluaran Nazri dan Prai...memang mahal sikit harganya dari beli gula icing di kdi bahan bakery.Sebelum kita guna sebaiknya diayak terlebih dahulu.

Gula caster macam biasa la...tapi yang ni pun kena tengok juga,jika ia lembap atau bergumpal2 sebaiknya cari gula caster yang dalam keadaan kering berderai.

Putih telur yang kita guna tu tak semestinya yang fresh dari ladang,jika ada lebihan2 putih telur dari peti sejuk pun boleh guna,yang paling penting tiada sikitpun kuning telur dalam tu dan yang penting bekas simpan putih telur bebas minyak...cik macaron tak suka minyak tau...

Pewarna makanan yang kita guna dalam adunan macaron ialah yang liquid,gel dan serbuk.Boleh juga guna pewarna biasa,tapi letak sikit sahaja ya kerana boleh menyebabkan meringue cair betul.

Mangkuk adunan,besi pengadun,sudu,nozel,spatula,food processor sebaiknya dijirus dengan air panas dan keringkan dengan tisu atau tuala dapur yang bersih.Bag piping juga kena guna yang baru bukan bekas buat fresh cream atau cream cheese atau butter cream ya...cik macaron tak suka minyak tau...

Boleh tengok sikit petua lagi di sini.Sekian dulu petua malam jumaat...


STRAWBERRY MACARONS
Sumber:Buku resepi macarons

Bahan-bahan:
75g serbuk badam (saya guna serbuk hazelnut)
115g gula icing,ayak
2 biji putih telur saiz L
50g gula caster
Sedikit pewarna merah jambu (liquid)

Filling:
55g unsalted butter
1/2 tsp vanilla extract
115g icing sugar,diayak
Strawberry fruit filling

Cara-cara:
1.Satukan gula icing bersama serbuk badam.Masukkan ke dalam food processor.
   Mesinkan hingga halus kemudian ayak.
2.Pukul putih telur hingga berbuih,tambahkan gula caster.Pukul lagi hingga menjadi
   meringue (jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak jatuh)
3.Tambahkan campuran serbuk badam+gula icing.Kaup balik (jangan terlebih gaul).
4.Tambahkan pewarna merah jambu.Kaup balik hingga rata.
5.Tuang adunan ke dalam piping bag yang telah diletak nazel biasa.
6.Paipkan adunan ke atas dulang yang telah dilapik baking paper atau silpat.
7.Biarkan adunan kering,jika disentuh ia tidak melekat pada jari.
8.Bakar macaron dalam oven pada suhu 150'C selama 15-20 minit (bergantung kepanasan
   oven masing2)
9.Setelah masak,biarkan suam2 kuku baru tanggalkan dari dulang.Sejukkan atas redai.
10.Letak inti.

Untuk Filling:
Pukul butter dan vanilla extract sehingga kembang dan gebu.
Masukkan icing sugar sedikit demi sedikit.Pukul sampai licin dan berkrim.
Masukkan ke dalam piping bag.Paipkan melingkar ke atas sekeping macaron.
Letak sedikit strawberry filling di tengah (lihat gambar di atas)
Tutup dengan sekeping macaron.Siap.


Enjoiii.....

8 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

Rahel memang hebat buat macaron..cayalah..mau Betul try makan..tapi tiada bakat mau buat..order rahel ja la..bleh?huhu

Bicara Kak Noor berkata...

rahel mmg terer mac caya lah ini makcik heheee maktok boleh sikit2 je

zila norazila berkata...

Wahh tq infonya rahel..zila nnt nk cuba lh..balnce srbuk badam byk ne.

Cheq Sue berkata...

Waduhhhhh vougenya macs ko ni rahel.... entah bila lagi saya mau sukses buat ni

Ita Rossi berkata...


Tq Rahel for the tips. Tergoda pulak rasa nak mencuba.

MamaFaMi berkata...

Bilalah agaknya mama nak cuba buat macaron ni? Cam teruja je tengok orang buat macaron, tapi nak buat sendiri, sampai sekarang belum kesampaian. Rasa cam nak gigit je macaron Rahel ni...

azlia berkata...

naik cantik macaroon ni..pandainya.. kaang susah nk jd la..

Kak Nita berkata...

Rahel,
cantic mac tu.
teringin nak cuba...