Selasa, 20 Mei 2014

Apam Snow White

Salam penuh ceria...semoga sihat dan sentiasa bahagia....


Lama juga blog masakan ni terbiar,hari2 pelawat tengok benda yang sama jak...mesti rasa bosan kan? Tuan tanah kuat bejalan sampai lupa tanggung jawab sebagai seorang blogger masakan...ampun! Kalau dulu Rahel belum ambil apa2 tempahan so senang sikit,ada banyak masa untuk masak n ambil gambar untuk letak dalam blog,tapi kadang tidak ambil gambar juga kalau masak lauk yang sama,nanti bosan pulak tengok kan?

Kali ni tayang Apam Snow White yang memang sudah pemes di kalangan rakan2 blogger masakan n facebook,resepi ni memang sudah tidak asing lagi bagi penggemar apam,malah ada yang menjadikan ia sebagai sumber pendapatan.Sungguh terima kasih yang tak terhingga pada tuan empunya resepi,semoga kita sama2 diberi rezeki...amin.


Apam Snow White
Sumber:qnq0910 

Bahan-bahan:(5 orang)
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
1 packet mauripan@ibu roti
2 cawan nasi
3 cawan air

Cara-cara:
1.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
2.Gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu.
3.Kisar/blend nasi dengan air sampai betul-betul hancur.
4.Campurkan nasi yang telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan.
5.Biarkan adunan mesra selama 1 jam,adunan akan mengembang selepas itu.
6.Selepas satu jam,isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang
   telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15 minit.
7.Note:sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut
   bentuk acuan bila dikeluarkan.


Selamat mencuba.

7 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

lama nda singgah sini..wah, menawan betul apam snow white tu tau..macam mau minta saja ni..heheh..

Rina Audie berkata...

dimakan dengan kelapa parut memang paling pas. Buat teman minum teh cocok nih...

Nani berkata...

salam Rahel...

wahhh...sedapnya..lagi2 mkn waktu ptg gini...lepas hujan gitu...

Bicara Kak Noor berkata...

nyaman apam tu rahel akak lama dah tak buat apam kena buat lagi ni dah terliur daaaa

mama sara nur berkata...

Assalam rahel
Wahhh sedappp wat breakfas ni
Cicah kelapa + air kopi he hee

susi indriani berkata...

wah, jadi kangen sama masakan ibuku.
klo sempat mampir di blog saya ya
:)
http://www.purwokerto-online.blogspot.com

zila norazila berkata...

skrg kli nk buat mmg mls rahel..lma x mkn apm nie..ltk klpa lbih..sdapp