Ahad, 10 November 2013

Yang Nyaman Dari Dapur Rahel

Salam sejahtera dan selamat berhujung minggu.Semoga ceria selalu.
 
Mango Float
Skarang kembali musim Mango Float.Sesiapa yang sudah pernah merasa akan keenakan mango float pasti akan suka banget.Resepi yang simple tapi sangat nyaman membelai lidah.Mango Float kali ni ditempah oleh Pn Judit.Semoga berpuas hati yea bos.Terima kasih sebab ko inda serik-serik mengoder dengan sa.
 
 
Kek Keladi
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria
 
Kek ni ditempah oleh Pn Ratna sempena harijadi saudara dia.Semoga berpuas hati dengan kerja Rahel yea.Terima kasih sudi mengoder.Jangan serik ya...hehehe..
 
 Bahan Kek:
1 biji kek span vanilla berukuran 9"

Inti Mousse Keladi:
Bahan A:
300g keladi
400g air

Bahan B:
150g krim putar (non-dairy whipping cream)
80g gula kaster
40g air
15g gelatin halal
Sedikit pewarna ungu

Cara membuat:
1.Keladi dibuang kulit dan potong dadu kecil.Rebus hingga empuk dan lenyekkan.Masukkan
   gula kastor dan kacau sebati hingga gula hancur.
2.Gelatin disatukan dengan air dan panaskan cara double-boiler hingga cair.Tuangkan ke dalam
   adunan keladi dan campurkan sedikit pewarna ungu.Kacau sebati dan sejukkan.
3.Krim putar dipukul hingga kemabang dan gebu.
   Gaulkan ke dalam adunan keladi yang telah sejuk itu.
4.Kek span dihiris dua lapisan.Letakkan satu lapisan dalam acuan spring form berukuran 8".
5.Tuang mousse keladi.Ambil satu lapisan kek dan lapis dibahagian atasnya.Sejukkan kek
   selama 5 jam.
  Hiaskan dengan krim putar warna ungu.

*Rahel buat 3 lapisan kek.
 
 
Fruit Cheese Tart
Yang ni pun ditempah oleh Pn Rozemaria sebanyak 50 bijik.Semoga menepati selera keluarga yea.Terima kasih.
 
 
Mango Float hidangan pencuci mulut yang paling nyaman ditempah oleh Nolie.Kali ni ada rasa masam sikit sebab Rahel tersilap beli mangga..huhu..harap2 Nolie tidak kisah ya...and semoga menepati selera.Terima kasih.
 
 
Russian Black & White Cake yang tengah hot...
 
 
Kek ni pula di tempeh oleh Pn Rozemaria.Rahel tak sempat buat deco yang cantek2,ini saja yang Rahel mampu sebab masa terlalu suntuk manakala Rahel pun kena siapkan beberapa tempahan lagi.Semoga Pn Rozemaria berpuas hati dengan kerja Rahel.Terima kasih.
 
 
Terima kasih sudi mengoder aneka dessert.


16 ulasan:

Cheq Sue berkata...

walaupun simple tapi nampak menarik deco kek tu rahel...

Rina Audie berkata...

menggiurkan, mango floatnya kelihatan segar. Sedang buttercream kek keladinya bisa licin dan mulus. Cantik betul...

rahel berkata...

Terima kasih Cheq Sue...
semoga hari2 akan dating akan lebih kreatip lagi mendeco kek...hehe

Rina Audie
seperti yang kamu lihat...memang menggiurkan sekali...nyaman see

tun_telani berkata...

cantik betul semua deco rahel.. tun tangan keras sket, deco2 ni xpandai sgt

Amie berkata...

Kemas... rapi! Gue mampu pandang jak...

mala berkata...

good job rahel!

cheq da berkata...

Kalu cam ni memang cukup puas hati rahel

Gee® berkata...

Very gorgeous....

Tina Othman berkata...

Bestnya, semua pun nampak menarik klu dekat teringin jgk nak order

Ita Rossi berkata...

cantiknya kek butterfly tu...sweet!

zila norazila berkata...

Hi rahel..kmu mmg dh pakar buat kek tau..leh bukak bkry shop la..smua ur touch sgt kemas..sukaa tgk

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

uina, berliur bah tengok mango float tu..hehe..kek yang lain pun cantik walaupun nampak simple..maju bisnes tambah maju..

Yatie Mokhtar berkata...

cantik banget deco kek kamu...terliur tgk...

rahel berkata...

Thanks semua..

cheq sue...ini je yg termampu...simple gitu..

Yatie Mokhtar
terima kasih..

Bbwana Adenia
wsalam..syukran...terima kasih

Zila norazila
belum cukup pro ni...kena belajar lagi,tq.

Ita Rossi
cantik ka...hehe..tq ar.

Tina Othman
kamu pun pandai buat bah,tq dear.

Kak Gee
tq.

Cheq Da
syukran..tapi kena perbaiki lagi kan..tq.

Mala
tq dear.

Kak Amie
hehehe..macam biasa ba..praktis terus sampai perfect,tq.

Tun Telani
kita pun biasa2 jer...tq



eyna maryana berkata...

salam kak rehel..yg manggo float tu sma ka dgn resepi yg sblum nie

Zara Husna berkata...

Kak rahel. Camane nak buat mango float tu. Sy tak berhenti henti tgok blog akk buat kek semua nampak sedap. Congo bars tu boleh order n pos tak? Kak rahel duduk di mana ye?