Selasa, 12 November 2013

Cekodok Pisang

Salam ceria selalu.Pagi-pagi ni kita sarapan cekodok pisang n nescafee panas sahaja.Ni cekodok pisang ala kampong punya,jadi tak payah guna banyak bahan dalam adunan.Beberapa hari yang lalu my darling terbeli pisang berangan,tapi macam susah jak mengasi habis hinggakan pisang tu hampir buruk semua,sekali gue intai2 masih ada jugak yang belum rosak,kebetulan kita pun belum sarapan time tu,jadi kita pun buat la cekodok pisang untuk mengalas perut di pagi hari.Kalau berdepan dengan cekodok pisang memang inda' boleh stop makan...layan terus...
 
 
Cekodok Pisang
 
 
Bahan-bahan:
260g pisang ranum -dilenyek
1/2 cawan gula kastor
1 cawan tepung gandum}
2 sudu besar tepung beras}
1/2 tsp serbuk penaik}~diayak
1/2 tsp garam
1 biji telur gred A
Minyak untuk menggoreng
 
Cara membuat:
Satukan gula dengan telur.Kacau sebati.
Tambahkan bahan yang diayak,garam.Gaul rata.
Panaskan minyak dengan api sedang.
Guna sudu kecil,ambil adunan dan goreng dalam minyak panas hingga keperangan.
Angkat.Tuskan.
 
 
Selamat mencuba.


12 ulasan:

Rina Audie berkata...

enaknyaaaa.....dimakan selagi hangat bersama nescafe hmmm....

tun_telani berkata...

Salam rahel.. feveret tun nih.. tp pagi td buat lempeng pisang sbb dh lama xmkn lempeng :)

Cheq Sue berkata...

sama juak kita rahel... suka sangat dengan cekodok pisang... ada lagi sikit stok pisang, nak buat lempeng pulak

Tina Othman berkata...

aduhai mmg peberet ni rahel, sedapnya lah

kita suka tepung kurang lembik2 gitu hehe

Bbwana adienia berkata...

sedap betul tu tau cekodok pisang..memang layan abis ni makan cekodok..hihi

Gee® berkata...

nak jugak....

Sue Bee berkata...

SB suka tengok set cawan n mangkuk tu..kat mana nak carik eh??klasik bha

mama sara nur berkata...

Suker suker cekodok pisang dgn kopi o he hee akak selalu breakfas cari kuih kalu ada kodok lglah sedappp

Kjee berkata...

Salam Rahel. Guna tepung naik sendiri pun okay tau. Jadi gebu jugak. Tak perlu bubuh baking powder.

Wani berkata...

ternampak cekodok pisang!! .. dah berkurun tau tak buat cekodok pisang ni hihiii

Puteri Manja berkata...

dearr...bila I tengok jemput2 ni I mesti teringat jemput2 my mum buat...power giless hahaha...seriously I tak tau kenapa sedap sangat...sbb air tangan org tua kot hehe...anyway urs look soooo yummy...

rahel berkata...

Rina Audie
benar kata kamu...enak dimakan selagi hangat...

Tun Telani
wsalam...wah...kita pun dah lama tak melempeng...sedap tu

Cheq Sue
macam Tun Telani la pulak...siap dengan lempeng pisang...sedap tu..

Tina Othman
lebih pisang kurang tepung memang sedap...terasa sangat manis2 pisang kan...klu pisang ranum lagi la sedap...

Bbwana Adenia
layan jak cekodok pisang ni..sedap banget...kena pulak dengan the or kopi o panas..nah terangkat habis o...

Gee
boleh aje..nak berapa ketul?

Sue Bee
sy pun suka guna set cawan dolu2 ni...hehe...ala beli di kedai biasa saja,kebetulan ada jual cawan2 lama so sy pun beli la..

Mama Sara Nur
kita klu bedepan dengan cekodok pisang ni memang nonstop...pekena nescafe panas lagi la enak..

Kjee
wsalam...wah next time kena cuba pulak cara Kjee..guna tpg naik sendiri...kena cari pisang lagi ni..hehe,tq kak.

Wani
memang kira berkurun jugak kita tak buat cekodok pisang...bila en hubby terbeli pisang timbul la idea buat cekodok...layannn

Puteri Manja
hehe...air tangan ibu memang la power gile...