Rabu, 23 Oktober 2013

Barbie Doll Cake

Salam ceria selalu...
 
 
Banyak hari dapur Rahel menyepi...hermm...macam la lama sangat.Yang pernah nampak kek ni di fb memang tau la tu.Kek Barbie doll ni ditempah oleh seorang rakan fb untuk harijadi putrinya yang sangat cute dengan tema purple n pink,tapi yg pink pada hiasan saja."Selamat Hari Jadi" untuk putrinya.Semoga sentiasa sihat dan ceria.Dalam kesibukan yang teramat sangat sempat la juga Rahel buatkan kek ni sedaya upaya..Rahel buat pun yang memang simple2 sahaja.Tapi kata Puan Saida keknya sedap n semua orang cakap sedap.Wah...ni ayat yang paling bagus didengar yang sentiasa dinantikan oleh para pembuat kek diluar sana.Apa2 pun terima kasih semuanya.Resepinya Rahel abadikan di sini sebagai rujukan pembaca blog Rahel.Terima kasih. 
 
Ganache
Sumber:Fabulous Cake Busines (Chef Alex Goh)
 
Bahan-bahan:
150g compound dark chocolate~dicincang
100g UHT whipping cream
25g Unsalted butter
 
Panaskan whipping cream hingga berbuih ditepi.Tuang ke dalam potongan2 coklat.
Kacau perlahan hingga semua coklat cair.
Tambahkan butter.Gaul sebati.
Biarkan semalaman sebelum diguna.
 
 
Cream Cheese Frosting
Sumber:Rahel BlogSpot
 
Bahan-bahan:
250g cream cheese
110g butter
250g gula icing-diayak
2 tsp esen vanilla
60ml susu segar
 
Satukan semua bahan dalam mangkuk adunan.Pukul hingga lembut dan berkrim.
 
Moist Chocolate Cake
Sumber:Fabulous Cake Busines (Chef Alex Goh)
 
Bahan-bahan:(2 buah Loyang 6")
A:250g butter
    320g gula halus
    1/4 tsp coffee paste
 
B:4 biji telur gred A
 
C:320g tepung biasa}
    50g coco powder}---diayak bersama
    1 tsp baking powder}
    1 tsp baking soda}
 
D:240g milk
 
Cara membuat:
1.Pukul bahan A dengan medium speed sehingga kembang dan gebu.
2.Tambahkan bahan B satu persatu dan teruskan pukul hingga gebu.
3.Tambahkan C dan D selang seli dan putar dg low speed hingga sebati.
4.Tuang ke dalam acuan 6 inci yang telah digris.
5.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 40 minit atau sehingga masak.
6.Setelah masak biarkan kek sejuk.Setiap satu biji kek dibahagi kepada 3 bahagian.
  
Cara Penyediaan Barbie Doll Cake
 
Bahan Pelengkap
1 patung Barbie doll
500g fresh cream~diputar hingga stif,bubuh pewarna
Pewarna makanan~pilihan
Sedikit ready made fondant~kaler ikut selera
 
Cara-cara:
Ambil satu bahagian kek coklat.Letak atas papan kek.
Kemudian sapu dengan ganache.Kemudian letak cream cheese,ratakan.
Buat seperti ini hingga lapisan ke 5.Trim sikit lapisan atas untuk bentuk punggung Barbie doll.
Sapukan baki cream cheese pada seluruh permukaan kek.
Akhir sekali masukkan fresh cream ke dalam bag piping yang telah sedia dengan nozel no 30
Paipkan fresh cream ke atas kek.Bentuk dan hiaslah kek sesuai kegemaran anda.
Canai fondant,potong sesuai ukuran patung.Sapu dg sedikit air,balut patung dg fondant.
Sentuhan terakhir,cucukkan patung Barbie di atas kek.
Siaplah sudah Barbie Doll Cake yang simple.
 
S
 
Happy Baking....


11 ulasan:

Gee® berkata...

Sweetnya barbie doll tu Rahel... k.gee suka pepel....

Liza berkata...

fuhhh, bertingkat2, mmg kena org pro baru boleh buat ni, cantikkk...

Cheq Sue berkata...

lama dah tak buat kek princess...

JaSSNaNi berkata...

lama lama sekali skrg baru rahel apdet blog.. bizi yer tuan rumah? hihihi walau apapun harapnya semoga rahel success dan bahagia selalu yer.. nani suka rahel ngan topping kek ni.,mohon mintak halal resepi ya..

Sue Bee berkata...

rahel..kau mmg pro..tabik hormat dari SB..

Tina Othman berkata...

Cantiknyaaa

fazianbatrisyia berkata...

cantik...doll tu seksi lor...

Mamasya berkata...

barbie doll dg gown kembang....cantik...
kek choc dg cream cheese dan choc ganache pasti yummy....

mama sara nur berkata...

assalam Rahel
cantiknya kek
pasti sedap ni cream cheese dan coklat ganache emmm yummy
rahel kalu utk sebiji kek barbie doll ni berapa adunan krim utk salutan dress doll tu ye he hee

Wani berkata...

cantek banget kek... alahai tergoda

Bbwana adienia berkata...

hai rahel..

cantiknya kek Barbie..saya teringin juga mau try buat ini kek untuk anak buah pada masa akan datang..