Rabu, 24 Julai 2013

Mie Koclok For idfb Challenge 11

Selamat petang dan selamat berbuka puasa...
 
 
Ini yang pertama kalinya Rahel ikut tantangan/cabaran dan kali ini cabarannya ialah memasak mie warisan Indonesia..waaa...memang Rahel suka masak dan suka makan mie...sama ada yang rebus atau pun yang digoreng,tapi jujur aja ya,yang namanya masak mie warisan itu memang tidak ada dalam keluarga kami,yang ada hanyalah mie goreng biasa sahaja...bumbunya pun simple saja,cuma pake' kecap,sawi,taoge dan hirisan dada ayam saja.
 
 
Semenjak Rahel terpandang tantangan untuk masak mie di idfb beberapa hari yang lalu memang terus tertarik untuk ikut serta dan sempat juga Rahel tanya sama ibu admin sama ada Rahel boleh ikut atau tidak dan jawapannya mengatakan " Rahel,bisa dong''.Sejak itulah Rahel cuba-cuba cari resepi mie warisan turun temurun masyarakat Indonesia dan ternyata memang banyak sekali resepi yang sedap-sedap hingga membuatkan Rahel bingung mau pilih yang mana satu.
 
Setelah puas memilih resepi mie,maka pilihan tertuju ke resep Mi Koclok dari Sajian Sedap Indonesia.Belum masak sudah terbayang akan keenakan mie koclok yang mengandungi kuah santan berkaldu ayam serta di sajikan dengan telor rebus,sambal cabe,kol,taoge dan ayam suwir.Wallaaa...pastinya segar banget.Oh ya,untuk menyediakan mie koclok ini ternyata sangat mudah dan tidak cerewet,tapi hasilnya memang enak sekali,kuahnya itu bikin Rahel tak mahu berhenti slrup! Kepada teman-teman yang tercari-cari menu untuk berbuka puasa,silahkan mencuba Mie Koclok yang pastinya enak banget. 

 
 
 
MIE KOCLOK
Sumber:Sajian Sedap
 
Bahan:
200g mi telur kering bulat.direbus matang
1 buah dada ayam bertulang
2 3/4 st garam
1 1/4 st gula pasir
2 batang seledri,diikat
1.250ml air
250ml santan dari 1 butir kelapa
1 1/2 sdm maizena & 1 1/2 sdm air,untuk pengentalan
1/2 sdm minyak goreng untuk menumis
Minyak untuk menggoreng
 
Bumbu halus:
6 siung bawang putih
1 st merica bubuk
 
Bahan pelengkap:
100g taoge,diseduh
100g kol,diseduh
2 batang daun bawang,diiris
2 butir telur rebus
1/4 st garam
 
Bahan sambal (direbus,kemudian dihaluskan):
6 buah cabai rawit merah
2 buah cabai merah keriting
1 siung bawang putih
1/4 st garam
 
Cara membuat:
1.Rebus ayam,garam,gula pasir,seledri & air di atas api kecil sampai berkaldu.Saring.
   Ukur kaldunya 1.000ml dan angkat ayamnya.
2.Goreng ayam di dalam minyak yang dipanaskan di atas api sedang sampai berkulit.
   Angkat dan suwir-suwir.Sisihkan.
3.Rebus kembali kaldu ayam.
4.Tumis bumbu halus sampai harum.Masukkan dalam rebusan kaldu.Masak sampai
   mendidih.
5.Tuang santan.Masak sambil diaduk sampai mendidih.Kentalkan dengan larutan maizena.
   Aduk sampai meletup-letup.
6.Tata mie dalam mangkuk.Tuang kuah.Sajikan bersama bahan pelengkap dan sambalnya.
 

Selamat menikmati Mie Koclok.


4 ulasan:

Andrie Anne berkata...

Sedaapppp bettullll...terima kasih Kak Rahel:-)

Umie Jazz berkata...

X pernah makan...nmpk menyelerakan tentu sedap....

mama sara nur berkata...

Salam Rahel
Sedap akak nengoknya
Mee indonesia, Rahel msk pertandingan ke ni

Bbwana adienia berkata...

memang nampak sedap la mie koclok tu rahel..terbaek la..hihi..