Isnin, 29 Julai 2013

Biskut Keju

Selamat petang & selamat berbuka puasa.
 
 
Baru ni kali ada masa sikit lepak depan computer,saja mau tambah koleksi resepi biskut dalam blog masakan gue,jadi kepada teman-teman yang belum buat biskut raya tu bolehlah mencuba resepi biskut keju Chef Hanieliza ni,dijamin bakal puas hati banget.Kejunya yang renyah bikin kita nda' mau berenti mengunyah.Pada resepi asal topping dia hanya parutan cheddar cheese tapi kali ni Rahel tambahkan sedikit hirisan ceri merah dan juga sultana yang telah dicincang dan tak sangka rupa2nya kejadiannya sangat wangi dan bertambah enaknya.
 
Oh ya,gambar biskut keju dalam buku resepi tak seperti dengan yang Rahel buat ni,bentuknya empat persegi sahaja dan adunan juga tersangat lembik,jadi Rahel ambil keputusan untuk masukkan adunan dalam bag piping dan paip bentuk bulat macam dalam gambar yang ada di bawah,memang mudah sangat kan...tangan pun tidak berminyak tau...buatnya pun santai aja.Jadi apa tunggu lagi...yuk bikin biskut keju....
 
 
Biskut Keju
Sumber:Buku Resepi Biskut & Kek
 
Bahan-bahan:
250g mentega
220g gula halus (Rahel guna 270g gula halus)
300g tepung gandum
160g tepung jagung
1 biji telur
250g keju cheddar (disagat halus)
Sedikit esen vanilla
 
Topping:
Keju cheddar secukupnya-disagat
100g sultana-dicincang
100g ceri merah-setiap satu dibelah empat
2 kuning telur
 
Cara membuat:
1.Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang.
2.Masukkan telur dan esen vanilla.Pukul sebati.
3.Masukkan keju yang sudah disagat.Gaul sebati.
4.Akhir sekali masukkan tepung gandum dan tepung jagung dan gaul rata.
5.Canaikan adunan dan terapkan mengikut acuan dan sapukan kuning telur.
6.Tabur sedikit keju parut,sultana,ceri merah dan bakar biskut pada suhu 170'C
   selama 20-25 minit atau pun sehingga biskut masak dan menjadi kekuningan.
  
Nota dari Rahel:
*Rahel letak di rack bawah dan bakar pada suhu 175'C selama 30 minit api atas
  dan bawah
*Adunan sangat lembik jadi Rahel masukkan dalam bag piping dan paipkan ke atas
  dulang yang telah dilapik baking paper.
 
 
Selamat menikmati biskut keju yang enak banget.


10 ulasan:

Amie berkata...

Bisa melekat terus aku di sini mengunyah biskut kejumu yang renyah itu Rahel wei....nanti aku ketinggalan bas tung ma balik LD!

Liza berkata...

mmg nmpk sedap biskut keju ni, tengok pun dah tau...hihihi

Gee® berkata...

Wow! mesti lemak berkrim kan Rahel...nyum2x

JaSSNaNi berkata...

assalam rahel.. :)
wahhh nampak sedap biskut ni.. cantek.. :) berseri2 warna merah ceri atas tu.. :)

>> masyaALLAH rahel, nani baru tengok setelah rahel bagi tau ni.. lamanya.. sebenarnya nani dah siap pek pun hari tu biji benih telang tu.. tapi dah lama agak2 nya dah expired kot.. nanti nani gi cari lagi benih baru ye.. :) mintak maaf ye rahel.. :) tercicir tengok email sbnarnya ni..
nanti apa2 rahel emailkan ke nora@artisticcontrols.com sebab situ nani masuk keje terus buka check.. sbb company punya.. wajib check hari2.. :) maaf ya..

Mamasya berkata...

Biskut keju....ada parutan keju dlm biskut...atas pun tabur keju. pasti sedap ngunyah.

EmbunRosaliza berkata...

Sedapnya biskut keju, rajinnya rahel

Rohah berkata...

Semerbak bau keju ni ye...nak dtg raya...taaaaapi, jauhnya..

Rohah berkata...

Semerbak bau keju ni ye...nak dtg raya...taaaaapi, jauhnya..

Rohah berkata...

Semerbak bau keju ni ye...nak dtg raya...taaaaapi, jauhnya..

Rohah berkata...

Semerbak bau keju ni ye...nak dtg raya...taaaaapi, jauhnya..