Sabtu, 18 Mei 2013

Tiramisu Macarons

Selamat pagi dan selamat berhujung minggu,diharap sahabat skalian dalam keadaan yang sihat sejahtera.Pagi ni awal-awal lagi kita tayang macarons sebab semalam uda tayang di facebook dan ada yang bertanya mengenai resepi tiramisu macarons jadinya kita share la pepagi ni mana la tau ada yang rajin untuk mencuba dihujung minggu ini...silahkan...memang ada kelainan rasa tiramisu macarons ni..resepi macam biasa kita ambik dari buku resepi macarons...terbaek..
 
 
TIRAMISU MACARONS
Sumber:Buku Resepi Macaroons by Love Food
 
Bahan-bahan:
75g ground almonds
1 tsp coffee granules,finely crushed
115g icing sugar
2 large egg whites
50g caster sugar
1 tsp cocoa powder
 
Filling:
115g mascarpone cheese----> I guna cream cheese
1 tbsp. marsala or sweet sherry----> I tak letak
25g caster sugar----> I letak 15g sahaja
2 tbsp. grated milk or plain chocolate---->I tak letak
 
Method:
1.Place the ground almonds,coffee granules and icing sugar in a food processor and process
   for 15 seconds.Sift the mixture into a bowl.
   Line two baking sheets with baking paper.
2.Place the egg whites in a large bowl and whisk until holding soft peaks.Gradually whisk in
   the caster sugar to make a firm,glossy meringue.
3.Using spatula,fold the almond mixture into the meringue one third at a time.When all the
   dry ingredients are thoroughly incorporated,continue to cut and fold the mixture until it
   forms a shiny batter with a thick,ribbon-like consistency.
4.Pour the mixture into a piping bag fitted with a 1-cm/1/2 - inch plain nozzle.Pipe 32 small
   rounds onto the prepared baking sheets.Tap the baking sheets firmly onto a work surface
   to remove air bubble.Sift the cocoa powder over the macaroons.Leave at room
   temperature for 30 minutes.Preheat the oven to 160'C.
5.Bake in the preheat oven for 10-15 minutes.Cool for 10 minutes,then carefull peel the
   macaroons of the baking paper.Leave to cool completely.
6.To make filling,beat the mascarpone,marsala and caster sugar together until smooth.Spread
   the mascarpone mixture over half the macaroons,sprinkle over the grated chocolate abd top
   with the remaining macaroons.
 
 
 
Enjoiii...

9 ulasan:

hana berkata...

salam rahel...
teringin nak mencuba tp blom berani lg sejak tragis 'gepeng' dan 'kudung' xde kaki.. hihihi

Nooriah Abdullah berkata...

cantiknya rahel akak suka tengok ni, tapi belum terbuat lagi yg jenis ni

Chah berkata...

Tomey....kaki elok x kudungpun... Lama dah x bermacarons. Bimbang juga skill dah tumpul...err ai ni skillfull ke? Heeee.....

ummiaisyah berkata...

geramnya tgk cantik menjadi macs dia....kiter buat dulu2 tak jadik..langsung merajuk!

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

cantik macaron tu..dgn flavour tiramisu misti sedap..

Norzila Zakaria berkata...

kagum zila tengok kak rahel menjadi je air tangan tu.sedap nye nak ckit..

Tina Othman berkata...

Wah rahel best nya, setakat ni cuma berani buat yg Choc je

zila norazila berkata...

cantik..zila mac nie x brani lg nk cuba..h ehhe tkut x jadi..tgok rahel punya cantik btl la..

Qasey Honey berkata...

jelazzz la tgk kejadian macaron u tu..menciii..cantik!!