Ahad, 7 April 2013

Blueberry Cheese Tart

Selamat berhujung minggu...semoga ceria selalu.Hujung minggu ni lagi santai di rumah sambil menikmati Bluberi Cis tat kesukaan ramai.Semalam siapkan tempahan blueberi cis tat,jadi Rahel pun tak mau ketinggalan untuk merasa...so kita buatlah sikit untuk kita punya.Resepi kali ni dari buku resepi kek & biskut chef Hanieliza...memang terbaek...
 
 
Blueberry Cheese Tart
Sumber:Resipi Biskut & Kek Chef Hanieliza
 
Kulit Tart
 
Bahan A:
125g mentega
125g marjerin
100g gula halus
1 biji telur gred B
500g tepung gandum
 
Cara membuat:
1.Pukul mentega,marjerin dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan telur dan kacau rata.
3.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4.Masukkan adunan ke dalam acuan tat dan tekan supaya leper dan kemas dalam acuan tat.
5.Cucukkan dengan garpu supaya doh tidak gelembung.
6.Bakar dalam ketuhar pada suhu suhu 170,C selama 12 sehingga 15 minit.
 
 
Inti Keju & Bluberi
 
Bahan-bahan:
250g krim keju
50g mentega
80g gula halus
250g blueberry filling
 
Cara membuat:
1.Pukul krim keju,mentega,gula halus sehingga gebu.
2.Keluarkan kulit tat dan masukkan inti bluberi dan krim keju.
3.Bakar semula selama 5 minit lagi.
4.Angkat dan sejukkan.
 
 
Selamat menikmati.


14 ulasan:

cik chinta berkata...

corak nye cantik. suke tgk org mask. kt x reti.

mama sara nur berkata...

selamat petang Rahel
cantik sekali tartnya, memang sedap dapat makan seketul dua ni kan
akak suker blueberyy yg masam manis tu

Bbwana adienia berkata...

wah, sungguh menggoda tat tu rahel..

Nooriah Abdullah berkata...

cantiknya Rahel tart tu macam nak mkaan jeeeee

Rohah berkata...

kepingin makan lagi dek oiii..teringin ni...kasi la kita...

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak..Comel kejadian cheese tart ni...Saya ni bilaaaa lah nak sampai seru buat cheese tart sendiri...

Amie berkata...

Waduh Rahel! Kapan bakal sampai masanya gue bikin sendiri cheese tart... balik2 gue ngences jak kalo terpandang cheese tart lu!

Tanpa Nama berkata...

I am really delighted to гead this blog posts ωhich cоntains lots of useful facts, thanks for
providing these kinds of informatiοn.

my ωebрage viagra

Tina Othman berkata...

sedapnya, tembam2 tart nya mesti filing byk kan

MamaFaMi berkata...

Cantik blueberry cheese tart yang Rahel buat. Halus kerjanya.

Qasey Honey berkata...

kemas n cantik tart tu Rahel..QH suka tart blubery ni..tp buat xsuka..hehe

Rafidah. berkata...

Saya suka cids yg atas tu,nampak kemas dan tak berketul2 ada tip ke nak buat cis yg sebegini.pernah buat tp cis die tak licin mcm yg Rahel buat.

rafidah berkata...

Boleh tunjuk step by step ke ,Rahel?

jonaiemie mohd arip berkata...

Cantikkk.../jon