Rabu, 17 April 2013

Biskut Suji Salju

Selamat bersiaran dan selamat malam kepada teman-teman yang sudi jengah dapur RB.Semoga sihat dan ceria selalu.
 
 
Hari ni kebetulan kita tak sebok sangat..jadi menyempatkan diri mencuba biskut suji salju dari dapur Yatie...ermm memang sangat sedap dan lemak...secukup rasa..kalau nak lebih manis boleh aje tambahkan sikit gula.Kita suka tekstur biskut yang mudah cair dalam mulut...tapi time lepas bakar pun kena angkat dengan manja sebab memang senang pecah.Yatie,terima kasih banyak-banyak sebab share resepi Biskut Suji Salju yang sememangnya enak dan sangat serasi dengan tekak gue.Minta halal ye untuk resepinya.Skarang nak share pulak resepinya di sini sebagai tatapan pengunjung setia dapur Rahel dan juga untuk kita yang suka makan biskut yang mudah cair.Jom kita tengok pula bahan-bahannya.
 
 
BISKUT SUJI SALJU
Sumber:Yatie
 
Bahan A:
150g minyak sapi
100g mentega
100g gula kastor
1 camca teh esen vanilla
1 biji kuning telur
 
Bahan B:
100g cornflakes,dikisar halus
100g tepung jagung
50g suji (semolina)
 
Bahan C:
280g tepung gandum
 
Susu tepung secukupnya-untuk salut bisut yang sudah masak
 
Cara membuatnya:
1.Putar bahan A hingga sebati.Masukkan semua bahan B dan gaul hingga rata.
   Tambah tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang boleh dicanai.
2.Canai doh tadi 1/2 cm dan terap guna acuan kegemaran.Buat hingga siap bakar dalam oven
   pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
3.Biarkan suam dan salut biskut tadi dengan susu tepung.Sejukkan atas jaringan dan boleh
   simpan dalam bekas kedap udara.
 
 
Selamat menikmati.


19 ulasan:

Chah berkata...

Masih sudi singgah la...x kira kita bizi ke x bizi...cuma apesal asik2 adabiskut sedap2 aje kt sini ha? Heeeee....

Amie berkata...

selamat raya rahel he hr hreeee....

mala berkata...

awal tu raya :-)

Melly Octaviana berkata...

Kirim sini setoples... ;)

Yana Shaiful berkata...

selamat hari raya Rahel hihii.. yana suka gak biskut yg mudah cair dlm molot nih..bleh mkn 2 3 bijik skali hahaaa.. bleh msk list kukis raya tahun ni ^^

mama sara nur berkata...

nak nakkkkkk he heee sedapnya biskut ni, akak thn sudah lepas rasa kat umh org terus jtuh hati he heee sedp lemak2 susu tu
thn ni kena msk list sbgi wajib buat jg

Bbwana adienia berkata...

rajinnya rahel bt biskut kan..hehe..tapi, memang nampak sedap la..

Noor Yusoff berkata...

Rahel....sedap biskut nie akak jika buat mesti kena second round sebab cepat habis.

JaSSNaNi berkata...

assalamualaikum rahel..
cakkkk!!! buat apa tu sorang2? hehehe.. :P (cam tahu2 je dok sorang ye..)
Ok.. sama ler ngan nani.. suka tekstur biskut ni cair dlm mulut.. mmg best tul..

Qasey Honey berkata...

dh nak raya ehhh...haha
mmg time2 ni pon sedap klau mkn kuih rya..time raya sibuk nk mkn bnda lain..hihi

paridah berkata...

memang sedap biskut ni xkira belum musim raya,,,kalau rajin membiskut utk minum petang pun ok...

Tina Othman berkata...

Wah rahel, mcm nak raya je dah ni,sedapnya

Rohah berkata...

sllssss..cair..terbayang sudah..eksport ke sini lah..nk mamam..

zila norazila berkata...

rahel..klu x raya x jumpa kuih nie tau..rajin btl nie..:)

dZana berkata...

aslmkum rahel.. sedapnyaa... tak boleh pdg lama2

Love Life berkata...

tumpang tanya, tepung susu yang diguna tu jenama apa ye?

rahel berkata...

Love Life,sy guna nespray

ieda berkata...

Maaf bertanya...:-) suji tu tepung suji ke?

rahel berkata...

Ieda
ya betul..tepung suji.