Khamis, 4 April 2013

2 TAHUN SUDAH RAHEL BLOGSPOT

Selamat pagi....apa khabar rakan-rakan skalian? Sihatkah?
 
 
Mula-mula ingat buat brownies untuk makan-makan saja,tapi tetiba teringat pulak yang hari ni udah genap 2 tahun usia dapur Rahel Blogspot..memang skejap saja rasanya..masa berlalu begitu pantas.Semalam tengah belek-belek buku resepi yang berlonggok di almari,tiba2 pulak terpandang Buku Resepi Kek & Biskut yang mana di dalamnya ada 44 resepi kek dan biskut yang mudah dan cepat,segera gue ambik buku tu..lembar demi lembar dilihat dengan teliti...aiseee...hermm..time tu memang tengah malam buta...hehehe..bila terpandang gambar brownies yang meleleh coklatnya tu daku terus memilih untuk buat brownies...sebab kebetulan memang lama sudah nda' buat brownies...nah...ni kalilah.Untuk pengetahuan kawan-kawan..brownies kali ni memang sangat sedap...sangat lembut..sangat gebu...sangat moist...memang sempurna banget...tak rugi mencuba..
 

Oh ya,sebelum kita teruskan ke babak resepi,tak lupa juga Rahel nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua geng masak2...tak kira dari blogger masakan,blogger suka-suki & facebook yang sudi dan setia melawat dapur Rahel BlogSpot yang masih banyak kekurangan dan perlu diperbaiki lagi.Semoga apa yang Rahel kongsikan di sini dapat memberi mamfaat buat rakan2 & pengunjung Rahel BlogSpot.
 

BROWNIES
Sumber:Resepi Biskut & Kek Chef Hanieliza

Bahan A:
1 cawan susu cair  -->saya guna susu segar
1 cawan mentega cair  -->saya guna corn oil
1 cawan air panas
2 cawan gula perang (290g)

Bahan B:(Kacau Rata)
2 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C:(Diayak)
2 cawan tepung gandum (240g)
1 cawan serbuk koko (85g)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
150g badam kisar (dipanggang)

Bahan D:(Krim Coklat)
250g coklat masakan
1 sudu makan marjerin
2 sudu makan krim putar

Cara Membuat:
1.Panaskan ketuhar pada suhu 175'C selama 10 minit.
2.Kacau semua bahan A supaya sebati.
3.Masukkan bahan B.Kacau rata.
4.Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5.Lapikkan kertas dalam Loyang 10x10 inci.
6.Bakar selama 45 sehingga 50 minit.(saya bakar pd suhu 170'C selama 25 minit)
7.Sejukkan brownies dan salutkan dengan bahan D.

Krim Coklat
1.Panaskan coklat di dalam periuk ataupun bekas secara double boil.
2.Apabila coklat sudah cair,tutup api dan campurkan marjerin.Kacau sebati.
3.Masukkan krim putar dan kacau lagi.
4.Salutkan pada kek/brownies dan hias mengikut kesukaan.


Enjoi...

22 ulasan:

Kopiolimauice berkata...

slmt ulang tahun ke-2

Tanpa Nama berkata...

selamat ulangtahun Rahel Blogsport yg ke2,moga terus maju dn majuuu... zila66

Mas berkata...

Selamat Ulangtahun Rahel Blogsport yg ke - 2 ....
Moga terus suksesss yerk..
ambil brownies seketoiiii

Ucu Faridah berkata...

as salam Rahelllll ku cayang...
rupanye kita sama..hari ni pun ucubakery genap 2 thn...
tapi kek nye blum siap dibuat,sbb ucu kena siapkan dulu tempahan2 org, jd kita share2 kek boleh...??? hhihihi...


"SEMOGA RAHEL BLOGSPOT MAJU DAN TERUS MAJU DALAM MEMPELBAGAIKAN LAGI HASIL KREATIFITI MEMBAKING..."

Norhayati Mohd Ramli berkata...

Salam... Rahel.
Happy Anniversary semoga lebih maju dan kreatif di masa2 akan datang.

Dan terima kasih sudi berkongsi resepi serta idea yang menarik

Azlita Aziz berkata...

Selamat ulang tahun blog yang ke 2
Semoga Rahel Blogspot terus berkarya dan tampil dengan resepi yang lebih istimewa

Acik Erna berkata...

Tahniah Rahel..selamat menyambut ulang tahun yang kedua..semoga terus mnulis dan berkongsi resepi masakan Rahel yang sedap2 disini

Bbwana adienia berkata...

Selamat ulangtahun Rahel Blogspot..tahniah dan brownies tu nampak menggiurkan sangat..

JaSSNaNi berkata...

brownies yang sangat2 sedap.. cute plak tu.. kemas je.. and selamat hari jadi blog ke -2 tahun..

Liza berkata...

selamat ulangtahun kedua utk blog rahel...semoga terus berkongsi resepi yg best...

Melly Octaviana berkata...

Happy 2nd anniversary Rahel blogspot.makin keren aja blog nya.. tuh brownise menggoda sekali untuk di comot..hihihi

Chah berkata...

Happy anniversary rahel blogspot...makin matang...makin langkah ke depan...gue enjoi banget bila terjah dapur rahel ni...tahniah...

zana fahmi berkata...

Selamat ulang tahun Rehel Blogspot, blog kakpb tak ingat ler tarikhnya.
Serius, kakpb tak pernah buat brownies, tak berani.

ady berkata...

Happy Anniversary

Qasey Honey berkata...

hppy 2ns bloggersary Rahel...TAHNIAH..moga lepas ni akn lbih sukses n teruskn bkarya..

nk brownies tu sikit blehhh..sedap tu

Rohah berkata...

Happy anniversary blog...moga terus maju

cikNor berkata...

happy 2nd anniversary RAHEL Blogspot (^_^)

Sury Abil berkata...

Happy anniversary rahel blogspot..semoga terus mantap dengan hasil tangan mu..:-)

Ummi berkata...

Selamat Ulangtahun Blog Yg Ke 2 buat Rahelblogspot. Semoga terus mantap dan terima kasih byk atas perkongsian yang telah dibuat selama ini, akak sangat hargai. Semoga ukhwah kita terus berpanjangan selamanya... Salam sayang dr akak..muuaahh!

K.Nor berkata...

tahniah rahel! slmt ulang tahun yg ke dua blog rahel ni.. hasil tangan rahel mmg sangat k.nor kagum.. walau rahel kata sememeh bg k.nor jauh lebih cun dr k.nor punya.. bagai langit dgn bumi hehe

keep up the good work ya.. :)

Tina Othman berkata...

tahniah rahel, moga terus aktif berblogging ye

sedapnya brownies, saya teringat2 je nak buat esok, boleh lah try resepi yg ni

mimie berkata...

hepi besdey Rahelblogspot....moga x jemu2 kongsi secret resepi yerrr...hihihihi muahhhh...